Цікаве

Астрономи зафіксували зіткнення нейтронної зірки з чорною дірою

Датчики зареєстрували пакет гравітаційних хвиль, який отримав назву S190814bv. Судячи з усього, це свідчення руйнування нейтронної зірки чорною дірою, передає 1NEWS з посиланням на НВ.

Згідно з підрахунками астрономів, зіткнення сталося на відстані 900 млн світлових років від Землі.

Детектори гравітаційних хвиль в США і Європі – LIGO і Virgo – виявили вибух гравітаційного випромінювання. Коливання інтенсивності випромінювання узгоджуються з припущенням, що сталося руйнування нейтронної зірки чорною дірою, повідомляє NASA.

Моделювання показало, що маса одного об’єкта, який бере участь у події S190814sv, більш ніж в п’ять разів перевищує масу Сонця, що робить його хорошим кандидатом в чорні діри. Маса другого об’єкта менше трьох мас Сонця, він може бути нейтронною зіркою.

Жодного схожого сплеску гравітаційного випромінювання до сих пір не було зареєстровано. На жаль, в оптичному діапазоні цей вибух не був виявлений, хоча нейтронна зірка, що руйнується могла дати такий спалах.

І нейтронні зірки, і чорні діри є надщільними залишками мертвої зірки. Теоретично можливо, що об’єкт з меншою масою також був чорною дірою, але ми ніколи не бачили чорну діру, яка в 5 разів менше маси Сонця, або нейтронну зірку, яка приблизно в 2,5 рази більша за масу Сонця.

Якщо це дійсно зіткнення між нейтронної зіркою і чорною дірою, це буде означати, що такі бінарні системи, гіпотетичні досі, справді можливі. Вчені могли б навіть отримати підказки про їхнє утворення: можливо, чорна діра захопила нейтронну зірку, що проходила повз.

Дослідження події S190814sv триватимуть, можливо, майбутні відкриття подібних систем допоможуть зрозуміти природу таких явищ.

 

 

Back to top button