Цікаве

Астрономи зафіксували спалах світла після зіткнення чорних дір

Цей вир називається акреційним диском, і він обертається навколо горизонту подій чорної діри – точки, після якої гравітація настільки сильна, що навіть світло не може покинути її, інформує 1NEWS з посиланням на poglyad.tv.

Ось чому вчені ніколи не бачили, щоб дві чорні діри стикалися. За відсутності світла вони можуть ідентифікувати такі злиття тільки шляхом виявлення їх гравітаційних хвиль – мерехтіння в просторі-часі, створюваних зіткненнями масивних об’єктів.

Варто зазначити, що це явище передбачив ще Альберт Ейнштейн, але навіть він не думав, що гравітаційні хвилі коли-небудь будуть виявлені. Вони здавалися надто слабкими, щоб вловити їх на Землі серед іншого шуму і вібрацій. Протягом 100 років здавалося, що Ейнштейн був правий. Але в 2015 році в Вашингтоні та в Луїзіані були виявлені перші гравітаційні хвилі: сигнали від злиття двох чорних дір на відстані 1,3 мільярда світлових років.

Тепер же вчені вперше зіставили зіткнення з чорною дірою зі спалахом світла.

Вони очікують побачити ще один спалах від тієї ж чорної діри через кілька років, коли вона знову увійде в акреційний диск надмасивної чорної діри.

«Пошук цих спалахів важливий, тому що він допоможе нам більше дізнатися про походження чорних дір», – зазначив співавтор дослідження Мансі Каслівал, доцент кафедри астрономії в Каліфорнійському технологічному інституті.

 

 

 

Back to top button