Цікаве

Астрономи з’ясували – де в Чумацькому Шляху знаходяться холодні планети

Для свого дослідження вчені використовували спостереження та моделювання, пише 1NEWS з посиланням на meta.ua.

Вчені з японського Університету Осаки та NASA дізналися, де знаходяться холодні планети в Чумацькому Шляху. Вони існують навіть там, де їх не чекали побачити.

Нове дослідження астрономів показало, як змінюється розміщення планет в залежності від відстані від центру галактики. Для цього вони використовували спостереження та моделювання.

Вчені проводили спостереження ґрунтуючись на гравітаційному мікролінзуванні. При цьому явищі планети діють як лінзи, викривляючи та збільшуючи світло далеких зірок.

Вчений Дайсуке Судзукі з Університету Осаки розповів:

Гравітаційне мікролінзування – це поки що єдиний спосіб вивчити розподіл планет в Чумацькому Шляху. Але поки нам мало що відомо в основному з-за того, що важко виміряти відстані до планет, які знаходяться в більш ніж 10 000 світлових років від нас

Для вирішення цієї проблеми астрономи звернули увагу на розподіл величини, яка описує відносний рух лінзи та віддаленого джерела світла при планетарному мікролінзуванні. Їх порівняння допомогло отримати дані про розподіл планет в галактиці.

Дослідження показало, що розподіл планет не сильно залежить від відстані від центру галактики. Холодні планети існують по всьому Чумацькому Шляху. Вони розташовані навіть в галактичному балджі.

 

 

 

 

 

Back to top button