Цікаве

Астрономи вперше виявили планету, яка пережила смерть своєї зірки

Виявлена перша екзопланета, яка пережила смерть своєї зірки, пише 1NEWS з посиланням на novyny.live.

Спостереження, проведені на телескопі “Keck-2”, надали астрономам докази існування подібної Юпітеру екзопланети в системі білого карлика – вигорілого залишку сонцеподібної зірки. Хоча поточні моделі припускають, що світи такого розміру можуть пережити фазу червоного гіганта у своїх батьківських світил, раніше вони не спостерігалися.

Білі карлики – це останки сонцеподібних зірок, які вичерпали все своє паливо і скинули зовнішні шари, залишивши після себе щільне ядро, що повільно холоне.

Перші натяки на існування газового гіганта в системі зірки MOA-2010-BLG-477 L були отримані ще 11 років тому, а його остаточне підтвердження відбулося у 2012 році. Екзопланета, що отримала позначення MOA-2010-BLG-477 L b, була відкрита за допомогою методу мікролінзування, який дозволив розкрити деякі параметри системи, але не дав остаточної відповіді на питання про еволюційну стадію її батьківської зірки.

“Спостереження системи, проведені в інфрачервоному діапазоні, дозволили нам уточнити її характеристики й підтвердити, що газовий гігант обертається навколо білого карлика і що вони утворилися одночасно”, – розповідають автори дослідження.

Унікальна система розташована на відстані 6,5 тисячі світлових років від Землі в напрямку центру Галактики. За оцінками астрономів, маса білого карлика приблизно вдвічі менше сонячної, а виживший газовий гігант, що обертається на відстані від нього у 2,8 астрономічної одиниці, масивніший за Юпітер в 1,4 раза.

“Отримані дані вказують на те, що планети можуть пережити гігантські фази еволюції своїх батьківських зірок і дають уявлення про те, як в майбутньому буде виглядати система Сонце-Юпітер”, – зазначили автори дослідження.

З віком сонцеподібні зірки перетворюються в червоних гігантів, які “зачищають” більшу частину внутрішньої області їх планетної системи. Зокрема, Сонце, ймовірно, розшириться до орбіти Землі та знищить її, Меркурій і Венеру. Марс і зовнішні планети виживуть і продовжать свій рух навколо червоного гіганта, який, скинувши зовнішні шари, в підсумку стане білим карликом.

 

 

 

 

 

 

Back to top button