Цікаве

Астрофізики припускають, що темна матерія може прискорювати розширення Всесвіту

Розширення Всесвіту прискорюється, але вчені не зовсім впевнені, чому. Сучасні найкращі моделі дають рушійній силі назву «темна енергія» – але її може навіть не існувати, повідомляє 1NEWS з посиланням на root-nation.com.

Нове дослідження показало, що якщо темна матерія володіє деякими незвичайними магнітними властивостями, це може пояснити спостережуване розширення.

Найуживаніша модель космології ділить вміст Всесвіту на три основні частини. Звичайна матерія, яку ми бачимо, торкаємося і взаємодіємо з нею кожен день, становить всього близько 5%. Найбільша частина йде на вищезгадану темну енергію, яка, за розрахунками, становить 68% Всесвіту. Ця сила, здається, відштовхує все від всього іншого з дедалі більшою швидкістю. А ще є темна матерія, яка, як вважається, становить останні 27% Всесвіту. Це дивна речовина, яке, здається, утримує галактики і скупчення разом з її сильним гравітаційним впливом, але вона не взаємодіє зі світлом, тому неможлива для спостереження.

В якомусь сенсі вони обидва є концепціями-наповнювачами, щоб залатати серйозні діри в нашому розумінні космології – але що, якби нам знадобилася лише одна концепція замість двох? У новому дослідженні вчені з Копенгагенського університету з’ясовували, чи може одна тільки темна матерія бути відповідальна за все?

«Ми мало що знаємо про темну матерію, крім того, що це важка і повільна частка», – каже Стін Харлей Хансен, провідний автор дослідження. «Але потім ми поставили собі питання – а що, якби темна матерія мала якусь якість, аналогічну магнетизму? Ми знаємо, що при русі нормальних часток вони створюють магнетизм. А магніти притягують або відштовхують інші магніти – можливо це те, що відбувається у Всесвіті? Що це постійне розширення темної матерії відбувається завдяки якійсь магнітній силі?».

Команда розробила нову модель, зі всіма відомостями про Всесвіт, включаючи гравітацію і швидкість розширення, але ігнорувала «космологічну константу», яка визначає прискорення цього розширення. Замість цього вони наділили частки темної матерії додатковою силою, пропорційною квадрату її швидкості, що зробило її схожою на магнетизм.

Цікаво, що в цій новій моделі змодельований всесвіт розширювався, так само як і реальний. Відштовхуючої магнетичної сили темної матерії було досить, щоб прискорити розширення Всесвіту, припускаючи, що щось подібне могло відбуватися в реальності.

Звичайно, саме по собі це дослідження не спростовує ні існування темної енергії, ні те, що темна матерія будь-яким чином магнітна. Але це цікава ідея, і вона вимагає подальшого вивчення з використанням докладніших моделей.

 

 

Back to top button