Цікаве

Археологи знайшли вино віком понад 6000 років

Ці сліди вина на кілька сотень років старше тих, які раніше вважалися найстарішими на континенті, повідомляє 1NEWS з посиланням на meta.ua.

Археологи з кафедри історії та археології Університету Аристотеля в Салоніках знайшли в Греції сліди вина, яке було вироблено в 4300 році до нашої ери. Їх вдалося виявити в доісторичному поселенні Дікілі Таш у північній частині країни.

Дікілі Таш було заселено з 6500 року до нашої ери. Воно розташоване на масивному пагорбі, який був штучно створений людьми. Його висота близько 15 метрів.

Поселення було відомо, як одне з найважливіших місць неоліту понад століття. Тільки нещодавно вченим вдалося виявити найнижчі рівні, які допомогли отримати більше інформації про життя в той час.

Археологи з’ясували, що жителі поселення почали виробляти і вживати вино вже з 4300 року до нашої ери. Вчені заявили, що напій готувався у великій посудині всередині будинку, в той час як сік разом з вичавками ферментувався.

Співкерівник розкопок Димитра Маламіду сказала:

Знахідка дуже важлива для європейської передісторії, тому що на даний момент вона є найстарішим показником винификації в Європі.

 

 

 

 

Back to top button