Цікаве

Археологи знайшли віллу римського центуріона з обігрівом підлог

Розкішний маєток на березі Дунаю міг похвалитися басейном, набором ексклюзивного посуду, включаючи кухлі для пива, і навіть окремим туалетом, який в римську епоху мало хто міг собі дозволити, пише 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Фортеця Нова на кордоні Римської імперії була частиною оборонних споруд вздовж течії Дунаю в північній Болгарії. Свого часу тут стояв римський легіон, згодом військовий табір став справжнім містом, що проіснувало до VII століття нової ери.

Багато років польські археологи ведуть тут розкопки, в останньому сезоні зосередившись на так званому будинку центуріона. Так називали командира підрозділу чисельністю приблизно 100 осіб. Деякі центуріони командували більшими з’єднаннями, наприклад, когортами.

Як зазначає професор Петро Дичек з Варшавського університету в інтерв’ю Nauka w Polsce, будинок центуріона в Нові нагадував швидше розкішну віллу, ніж резиденцію воєначальника. Маєток займав площу у чверть гектара, в центрі його був просторий двір з дорого обробленим басейном. Стіни вілли прикрашали багаті фрески, кімнати були облицьовані керамічною плиткою.

«Несподівано одним з найцікавіших відкриттів виявився набір посуду, що використовувалася в будинку центуріона», — каже професор. Тут і каструлі, і миски різних розмірів, і навіть фрагмент сковороди. Поруч з посудом виявлені і раковини устриць, ймовірно, залишки застілля. Все це дозволяє скласти уявлення про смаки, що панували в будинку, і кулінарні вподобання його мешканців.

Серед іншого, вчені знайшли невеликі керамічні кубки, що вміщають близько однієї пінти пива. Попри відсутність ручок, такі кухлі можна легко тримати в одній руці. Кількість посуду вказує на те, що їжу готували для невеликої групи людей, ймовірно, самого центуріона і його оточення, які харчувалися значно краще простих легіонерів.

Вілла була обладнана розгалуженою (майже 40 м в довжину) опалювальною системою. Йдеться про так званий гіпокауст, що складався з розташованої нижче рівня підлоги печі для спалювання дров та системи каналів для проходження теплого повітря в підлозі і стінах. Крім того, в будинку був справжній туалет — до нашого часу дійшло вкрай мало подібних знахідок.

 

 

Back to top button