Цікаве

Археологи знайшли в Ізраїлі найбільший у світі центр виноробства Візантійської епохи

Під час розкопок, які проводяться Управлінням старожитностей Ізраїлю в місті Явне, було виявлено стародавній виноробний комплекс, передає 1NEWS з посиланням на NEWSru.co.il.

Археологічне відкриття, яке було зроблене перед будівництвом нового житлового району, свідчить про те, що у Візантійську епоху це місто було найбільшим у світі центром виноробства.

Розкопано величезну промислову зону, що досягла свого розквіту близько 1500 років тому. Вона складалася щонайменше з п’яти виноробень, а також гончарних майстерень, де виготовляли глечики.

Площа кожної виноробні сягала 225 квадратних метрів. Навколо басейнів, де виноград чавили ногами, розміщувалися місткості для бродіння. Неподалік були облаштовані величезні склади, з яких глечики з вином поставлялися в порти та розходилися по Європі та Африці. А загальна площа “промзони” – кілька гектарів.

“Ми були здивовані, виявивши настільки складним є підприємство, яке виробляло вино в промислових об’ємах. Особливе здивування викликали ніші в формі мушлі, які служили для оздоблення. Вони свідчать про багатство власників виноробень”, – кажуть археологи.

 

 

 

 

Back to top button