Цікаве

Археологи знайшли в Іспанії найстаріші в Європі сліди неандертальців

В осадових породах на пляжі в Маталасканьяс вчені ідентифікували сліди неандертальців, в тому числі 11-ти дітей, що жили понад 100 000 років тому, повідомляє 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Після періоду сильних припливів два біологи виявили незвичайні сліди на пляжі в автономній спільноті Андалусія на півдні Іспанії. Спочатку вчені вирішили, що сліди залишені великими тваринами — оленями або кабанами.

Пізніше команда прийшла до висновку, що мова йде про неандертальців. Сліди «вказують на пересування дуже молодих особин, немов вони грали або тинялися по берегу», — зазначає палеонтолог з Університету Уельви Едуардо Майораль. Подальші дослідження переконують, що приблизно 100 000 років тому велика родина з 36 неандертальців гуляла по пляжу, а діти стрибали і грали на піску.

Неандертальці (Homo neanderthalensis) жили в Європі і на Близькому Сході від 400 000 до 40 000 років тому, в той час, як перші сучасні люди (Homo sapiens) з’явилися близько 80 000 років тому. Вчені вважають, що можна говорити про найстаріші сліди неандертальців, коли-небудь виявлені в Європі.

Колеги Майораля сфотографували пляж за допомогою безпілотного апарату і відсканували всі скам’янілі людські сліди в трьох вимірах. Судячи з усього, все 36 неандертальців були у родинних зв’язках, включаючи 11 дітей і 25 дорослих. Більшість дорослих мали зріст від 1,3 до 1,5 метра, але чотири відбитки, схоже, були зроблені людиною зростом понад 1,8 м.

Втім, не виключено, що цей слід міг бути залишений більш важким чоловіком з важкою ходою. Особливий інтерес представляють два найменших сліди, довжиною приблизно 14 сантиметрів, що належать дитині приблизно 6 років.

Ймовірно, ця група полювала, ловила рибу або збирала молюсків в солонуватій водоймі біля узбережжя близько 106 000 років тому. Дослідники говорять, що сліди є першим прямим доказом того, що цей регіон був заселений неандертальцями.

 

 

 

Back to top button