Цікаве

Археологи знайшли у Німеччині мисливську зброю неандертальців

Вчені з Німеччини і Бельгії вивчили незвичайний наконечник списа віком 65 тис. років, який знайшли в німецькій печері Порожня скеля (Hohle Fels), пише 1NEWS з посиланням на НВ.

Зброя призначалася для полювання на велику дичину з близької відстані, впевнені дослідники.

«Нове відкриття це перший випадок, коли вістря було вилучено з сучасних розкопок, що дозволяє дослідникам вивчати свіжу знахідку за допомогою найсучасніших методів», — сказав професор Ніколас Конард з Тюбінгенського університету і Зенкенбергского центру еволюції людини і палеосередовища.

Останній раз дослідники в цьому регіоні виявили такі артефакти в 1936 році. Сланцевий наконечник має довжину 7,6 см, ширину 4,1 см, товщину 0,9 см і вагу 28 грамів. Конард додає, що «результати документують, як інструмент був виготовлений, як використовувався і чому від нього відмовилися».

Знахідка була зроблена під культурним шаром, датованим 65 тисячами років тому, тобто середнім палеолітом. До сих пір знахідки листоподібних наконечників інтерпретувалися як такы, що належать періоду між 45 000 і 55 000 років тому. Ймовірно, це найдавніший листоподібний наконечник списа з усіх відомих.

Доктор Верле Ротс з Льєжського університету в Бельгії провів детальний мікроскопічний аналіз листового вістря. Пошкодження каменю вказує на те, що артефакт використовувався як наконечник списа, і що спис, швидше за все, було встромлено у здобич, а не кинуто.

Робота Ротса документує, що неандертальці використовували клей на рослинній основі і зав’язки з рослинних волокон, сухожиль або шкіри, щоб прикріпити вістря до списа. Неандертальці явно використовували спис для полювання. Поки вони заточували інструмент, він зламався, і його викинули.

Ротс зазначає: «Неандертальці були досвідченими каменотесами і точно знали, як створювати і використовувати складні технології, що поєднують різні частини і матеріали, для виробництва смертоносної зброї».

 

 

 

Back to top button