Цікаве

Археологи знайшли у Мексиці гігантську маску майя

У Мексиці під час проведення розкопок на півострові Юкатан археологи виявили гігантське зображення невідомого божества майя, інформує 1NEWS з посиланням на Діалоги.

Археологи розповіли про відкриття тільки зараз, хоча сам артефакт був виявлений ще в 2017 році. Гігантська маска розміром з людину була знайдена на археологічній ділянці УКАН, недалеко від сучасного міста Мотуль.

З тих пір дослідники з Національного інституту антропології та історії Мексики (INAH) ретельно працювали над її відновленням. Про відкриття не повідомлялось заради безпеки самого артефакту. Існував ризик того, що до нього могли дістатися і зруйнувати “мисливці за скарбами”.

По суті, увесь цей час вчені ховали історичну цінність від мародерів. Більше того, в 2017 році археологи навмисно знову закопали цю маску, щоб ніхто її не виявив. А самі повернулися на місце тільки після того, як знайшли необхідне обладнання і фінансування. Роботи з реставрації об’єкта були завершені недавно.

У процесі реставрації та консервації археологи зміцнили тендітні частини маски, повернули у вихідне положення ті частини, які були зміщені з плином часу. Крім того, поверхня артефакту була ретельно очищена, що дозволило розкрити всі візерунки і навіть кольори, що збереглися.

Сам артефакт порядком спантеличив дослідників. Він датований пізнім періодом майя (близько 300 м до н.е. – 250 р н.е.). Маска являє собою зображення обличчя невідомого божества або якоїсь дуже важливої людини, представника еліти суспільства того періоду часу.

“Маски, подібні до цієї, повторюють обличчя людей з особливими рисами, які можуть бути пов’язані з божествами або персонами з видатним соціальним статусом”, – йдеться в заяві INAH.

Вчені уточнюють, що подібні барельєфи майя зазвичай розміщували навколо сходів пірамідальних споруд. Раніше археологи знайшли схожі артефакти в Аканче і Ісамаль, але це перший подібний випадок в УКАН. До речі, в цьому древньому місті розташовані кургани, заради дослідження яких був створений спеціальний проект. Не виключено, що якась частина цих споруд має пірамідальну форму.

Цікаво, що після реставрації археологи знову “поховали” маску. У INAH пояснили це тим, що даний пам’ятник і археологічна ділянка поки ще не мають правового захисту. Тому маску повторно сховали від мародерів, щоб забезпечити довгострокове зберігання унікального артефакту на місці, де він і був знайдений.

 

 

 

 

Back to top button