Цікаве

Археологи знайшли у Франції Римський некрополь

Великий некрополь часів пізньої Римської імперії знайшли під стіною супермаркету в Аррасі на півночі Франції, передає 1news з посиланням на lenta.ua.

Археологи обстежили це місце перед будівництвом прибудови до супермаркету та у липні 2020 року виявили свинцевий саркофаг, стилістично датований 4 століттям.

Цієї осені археологи провели подальші розкопки і виявили, що некрополь виходить за межі їхньої компетенції. Виявлено лише південний периметр могильника. На заході могили продовжуються під супермаркетом. Вони продовжують переходити на схід у сусідню власність, а також на північ, хоч і з меншою щільністю поховань, що передбачає близькість північного периметра.

Більшість гробниць розташовані з орієнтацією на південний захід / північний схід, і, хоча вони відносно щільно запаковані разом, між вирізаними могилами майже немає перекриття. Розкопані до цих пір поховання є похоронними, і в них, зокрема, немає похоронного інвентарю. Тільки в двох могилах були виявлені якісь предмети, найбільш вражаюче доросла жінка, похована з багатим набором коштовностей, включаючи перли, сережки, мідні та кістяні браслети та мідні персні.

За винятком одного подвійного поховання з останками однієї дорослої та однієї дитини, у кожній могилі знаходилася одна людина. Майже всі вони були поховані в дерев’яних трунах, про що свідчать залізні цвяхи, що збереглися, і металеві дужки, прибиті до кутів дерев’яної опалубки могили. Навіть двох людей, похованих разом в одній могилі, помістили кожен у свою дерев’яну труну.

Ще одна свинцева труна була виявлена неподалік того місця, де була знайдена минулого року, з тими ж стилістичними особливостями, які відзначають дату її виготовлення. На цвинтарі поруч з ним був вапняковий саркофаг, його кришка все ще була на місці, непошкоджена і настільки ефективно запечатувала, що вода не проникала всередину. Коли археологи підняли кришку, вони не виявили ні осаду, ні води, лише скелетні рештки дорослої жінки.

Поховані особини відповідають, здавалося б, природному поповненню. Ми зустрічаємося з дітьми, у тому числі зовсім маленькими, та дорослими; чоловік і жінка. Особливого розподілу між віком померлих не спостерігалося, могили дітей змішувалися з могилами дорослих.

Біологічне дослідження населення підтвердить або спростує природне поповнення похованого населення та доповнить спостереження, зроблені в польових умовах щодо організації могильного простору відповідно до віку та статі померлих.

 

 

 

 

Back to top button