Цікаве

Археологи знайшли у фамільному маєтку принцеси Діани сліди табору неандертальців

Археологи, які шукали сліди середньовічного села в Елтропі – фамільному маєтку принцеси Діани – знайшли щось набагато більш давнє і загадкове. Їм вдалося виявити оброблені морські мушлі віком 40 тисяч років, пише 1NEWS з посиланням на zn.ua.

Відзначається, що спочатку черепашки датували Середніми століттями. Але в подальшому радіовуглецеве датування показало, що вони набагато старші. Цілком ймовірно, що першими жителями цього регіону були не аристократи, а неандертальці.

Брат покійної принцеси Діани Чарльз Спенсер сподівався, що розкопки допоможуть знайти сліди Оллеторпа – середньовічного села, яке покинули в XIV столітті після того, як більшу частину населення забрала чорна смерть. Покійний граф Спенсер вважав, що село знаходилося приблизно в 900 метрах від дому Елторп – величного будинку, побудованого в 1688 році, фамільного маєтку родини Спенсер.

Відомості про Оллеторп з’являються в «Книзі Судного дня» – дослідженні, яке замовив Вільгельм Завойовник. Але, схоже, що село зникло до того моменту, коли маєток викупив вовняний магнат Джон Спенсер.

Вчені з Інституту цифрової археології вирили на території маєтку ями і траншеї, а також дослідили його за допомогою георадара. За словами керівника групи дослідників Роджера Мішеля, їм вдалося знайти сліди поселення, яке датується палеолітом. Радіовуглецеве датування показало, що вік знайдених тут мушель становить 40 тисяч років. Тобто, поселення є одним з найдавніших, виявлених на даний момент, і можливим домом неандертальців, які жили тут на тисячі років раніше появи перших людей сучасного типу.

«Ми не думаємо, що мушлі були залишками доісторичної їжі, оскільки в ті часи Елторп знаходився навіть далі від моря, ніж зараз. Ми знайшли на них надрізи. Ймовірно, їх використовували як прикраси або перламутрові кріплення для прикрас», – заявив Мішель.

Залишки мушель знайшли на смітнику, де також знаходилися численні фрагменти обробленого рогу і кремінь. Це свідчило про те, що на цьому місці колись виготовляли інструменти.

Вченим вже було відомо про те, що неандертальці жили в Великій Британії приблизно 400 тисяч років тому. Вони постійно поверталися сюди в період 30-50 тисяч років тому, коли льодовики то наступали, то відступали між льодовиковими періодами. Приблизно 40 тисяч років тому в Британію прибувають перші люди сучасного типу.

«Ми все ще сподіваємося знайти Оллеторп для Чарльза. Наші геофізичні дослідження виявили безліч місць, цікавих для подальшого вивчення. Елторп може розповісти всю історію Британії, починаючи з часів появи перших поселенців до будівництва нової залізниці, яка буде проходити недалеко від маєтку», – заявив Мішель.

Якщо результати досліджень підтвердяться, це буде вже не перше успішне археологічне відкриття, зроблене за участю графа Спенсера. Він є автором історичної книги-бестселера «Білий корабель» і був присутній, коли морські археологи виявила затонулий корабель недалеко від передбачуваного місця аварії, що сталася в 1120 році. Серед 300 загиблих представників англо-нормандської аристократії, як вважається, був Вільям Аделін, спадкоємець королівського престолу. Ця подія поклала початок 60-річній громадянській війні в Англії.

 

 

 

 

 

Back to top button