Цікаве

Археологи у Казахстані знайшли золоті скарби скіфо-сакської епохи

Поруч зі скіфським курганом в некрополі елек Сазі, що на території Східного Казахстану, були виявлені фрагменти золотої кінської збруї п’ятого-четвертого століть до н.е., інформує 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Археологи знайшли, зокрема, вісімдесят предметів із золота, які представляють собою фрагменти кінської упряжі. Артефакти збереглися у некрополі елек Сазі – вчені натрапили на них при розкопках підніжжя похоронного комплексу. Попередній аналіз показав, що предмети відносяться до сакської культури і виготовлені у п’ятому і четвертому століттях до нашої ери.

Творцями золотої кінської упряжі були напівкочові племена скіфів, які жили в степу Євразії з восьмого століття до нашої ери. Артефакти виконані у звіриному стилі, який був популярним у скіфів – серед предметів зустрічаються зображення лосів і оленів. Є підвіски у вигляді міфологічного звіра, що нагадує кішку з великими круглими вухами. Вчені відзначили, що всі предмети зроблені з дуже якісного золота.

Передбачається, що золоті предмети, виявлені вченими як в самому кургані, так і поруч з ним, були залишені тут як підношення. Ритуальні підношення призначалися духу, який належав похованій тут людині.

 

 

 

Back to top button