Цікаве

Археологи розкопали в Туреччині арену гладіаторів часів римської імперії

Археологи в Туреччині виявили залишки «чудової» арени римської епохи, де до 20 000 глядачів, ймовірно, спостерігали за гладіаторськими боями і боями диких тварин, повідомляє 1NEWS з посиланням на НВ.

Арена віком 1800 років була виявлена на пагорбах древнього міста Мастаура в західній турецькій провінції Айдин, заявили археологи.

Його велика центральна територія, де колись проходили «криваві шоу», відтоді протягом століть покрилася землею і рослинністю.

«Велика частина амфітеатру розміщена під землею, а видима частина здебільшого покрита чагарниками й дикими деревами», — сказали Мехмет Умут Тунцер, провінційний директор з культури і туризму Айдин і керівник проєкту дослідження Седат Аккурназ, археолог з Аднана.

Археологи виявили арену після того, як отримали дозвіл Міністерства культури і туризму Туреччини на проведення археологічних досліджень в стародавньому місті. Виявивши величезну кам’яну кладку, що піднімається з-під землі, команда негайно почала розчищення і вивчення ділянки.

Незабаром стало ясно, що арена стара, датується приблизно 200 р. н.е., тобто вона була побудована за часів династії Северів, до якої входили п’ять імператорів, що правили послідовно з 193 по 235 р. н.е.

Велика частина підземного спорудження арени добре збереглася. «Він міцний, як ніби його нещодавно побудували. Багато наземних споруд впали з роками, але все ще можна знайти деякі ряди сидінь, арену, де билися гладіатори, і підтримувальні стіни зовні будівлі», — сказали Аккурназ і Тунцер.

За словами Акурназа і Тунцера, на арені могло поміститися від 15 000 до 20 000 осіб, що робить її меншою, ніж знаменитий Колізей в Римі. Але гладіаторські бої на арені Мастаура і бої диких тварин, на які люди роблять ставку, найімовірніше, були такими ж кривавими, як і в Колізеї. На арені також були спеціалізовані зони, зокрема зали очікування гладіаторів і зали для приватних глядачів.

«Раніше не існувало подібного амфітеатру в Анатолії, також відомої як Мала Азія, і в її найближчих околицях», — заявили дослідники. За їхніми словами, арена, ймовірно, приваблювала глядачів з усього регіону, зокрема із стародавніх міст Західної Анатолії Афродісіас, Ефес, Магнезія, Мілет і Прієна.

Надалі команда планує усунути «тріщини в стінах будівлі» і кам’яну кладку, яка відвалюється від стародавньої споруди. Команда вже зберегла одну зі стін арени і почала виконувати лазерне сканування конструкції, щоб зробити її віртуальне тривимірне зображення.

Місце розташування храму вдалося встановити завдяки скануванню ґрунту, а також попереднім знахідкам.

Після обстеження територій, що охоплюють частини районів Урла, Чешме і Сеферіхісар в Ізмірі, було виявлено 35 стародавніх поселень, зокрема 16 з періоду пізнього неоліту. Серед них були руїни храму Афродіти, датованого VI століттям до нашої ери. Сам храм вдалося знайти завдяки скануванню ґрунту.

За словами археолога Еліф Копарал з університету мистецтв імені Мімара Синана, яка очолювала розкопки, в той час давньогрецька богиня любові, краси і пристрасті була однією з найбільш шанованих.

 

Back to top button