Цікаве

Апарат NASA зробив фото супутника планети Юпітер

Апарат NASA зробив фото супутника планети Юпітер

Фото: NASA
Зображення супутника Іо

Космічний апарат “Юнона” здійснив другий політ до супутника Юпітера Іо вже вдруге за менш ніж два місяці.

Космічний апарат НАСА “Юнона” зробив фото супутника Іо планети Юпітер, який перебуває у стані нетипового для нього спокою. Про це повідомляє Space.

Вчені також опублікували відео, на якому показано поступове наближення апарату до супутника Юпітера – “сфери, всіяної точками світла” від вивержень вулканів.

Зазначається, що Юнона була запущена в 2011 році і вийшла на орбіту навколо Юпітера в 2016 році. Спочатку місія мала завершитися у 2021 році, але NASA продовжило місію, щоб дослідити деякі з найбільших супутників планети.

Вперше космічний апарат “Юнона” пройшов на відстані 1500 кілометрів від Місяця у грудні 2023 року, наблизившись до нього ближче, ніж будь-який інший космічний апарат, за винятком “Галілео” у 2001 році. 

За останні кілька днів “Юнона” облетіла Юпітер 58 разів.

За словами дослідників, Іо “має нещастя бути об’єктом великої гравітаційної гри, оскільки і колосальний Юпітер, і його супутник Європа тягнуть за собою надра Іо і перетворюють його на вогнище вулканічної активності”.

Використовуючи “Юнону” для дослідження Іо, вчені сподіваються, що зможуть визначити, як саме функціонує планета і її вулкани.

Тепер розширена місія Юнони триватиме до вересня 2025 року.

 NASA

Раніше повідомлялося, що команда астрономів виявила карликову галактику, яка з’явилася на знімках космічного телескопа James Webb.

Зонд NASA показав вражаючу зелену блискавку на Юпітері

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button