Цікаве

Апарат NASA створив придатний для дихання кисень

Апарат NASA створив придатний для дихання кисень

Фото: pixabay.com
Марсохід NASA створив на Марсі придатний для дихання кисень

За час перебування на Червоній планеті марсохід NASA Perseverance виробив 122 грами кисню – цього достатньо, щоб підтримувати життєдіяльність людини протягом трьох годин.

Марсохід NASA Perseverance виробив на Червоній планеті достатньо кисню, щоб підтримувати життя астронавта протягом трьох годин. Про це повідомляє  Live Science.

Марсохід, який вперше торкнувся Марса в лютому 2021 року, за допомогою свого пристрою MOXIE, генерував кисень шляхом перетворення вуглекислого газу в періодичних періодах протягом двох років. За весь цей час зміг створити 122 грами кисню.

Це дає вченим надію, що одного разу установки, які створюватимуть кисень на Червоній планеті, зможуть забезпечити довготривалу присутність людей на Марсі.

За даними NASA, на Марсі багато вуглекислого газу, який становить 95%. Тому за допомогою приладу MOXIE марсохід Perseverance відокремлював атоми кисню, а потім зберігав їх у спеціальній капсулі. Залишки викидалися у вигляді чадного газу.

Вчені кажуть, що пристрої для вилучення кисню будуть корисні не тільки для дихання майбутніх колоністів, але й для виробництва ракетного палива. Таким чином у межах майбутніх місій не доведеться доставляти велику кількість палива і кисню, що зробить такі польоти значно дешевшими.

Однак, людина на Марсі не зможе прожити на Марсі без скафандра. Середня температура планети становить 62 градуси за Цельсієм, а низький атмосферний тиск призведе до швидкого закипання крові. І це не беручи до уваги захисного озонового шару, яке відсутнє на Червоній планеті. Тому сонячне і космічне випромінювання може серйозно нашкодити людині, наприклад, воно може призвести до руйнування кісток.

Раніше повідомлялося, що космічний апарат NASA відобразив рух крижаних потоків на Марсі.

Вертоліт NASA зробив нові світлини Марса

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button