Цікаве

Американці створили очні краплі для лікування далекозорості

Препарат не усуває причин зорового розладу, а лише тимчасово знімає його основний симптом

Американське управління з нагляду за якістю харчів та медикаментів (FDA) схвалило перші ліки для боротьби з віковою далекозорістю (пресбіопією) – очні краплі Vuity.

Препарат не усуває причин зорового розладу, а лише тимчасово знімає його основний симптом, – інформує 1News.

Очні краплі, схвалені FDA під торговою назвою Vuity, звужують зіницю (фактично імітуючи той самий прищур) і повертають пацієнту здатність добре бачити поблизу. На зір препарат ніяк не впливає.

Як показали результати клінічних випробувань, краплі починають працювати за 15 хвилин, досягають максимального ефекту приблизно за годину, а триває він не менше шести-семи годин.

Іноді можливість добре бачити зблизька зберігалася навіть довше – до 10 години і більше. Втім, навіть у такому разі наступного дня крапати доведеться знову.

Виробник зазначає, що найкраще краплі діють на пацієнтів у віковій групі від 40 до 55 років, які страждають на легкий розлад.

Серед вказаних побічних ефектів – головний біль та почервоніння очей, що спостерігаються приблизно у кожного 20-го учасника.

Ще рідше добровольці скаржилися на розпливчастість зображення та підвищену сльозливість, проте в інструкції до препарату вказано, що сідати за кермо після застосування крапель не рекомендується.

Компанія-виробник крапель Vuity вже оголосила, що вартість одного курсу лікування – 79 доларів (2,5 мл вистачає приблизно на місяць).

При цьому діюча речовина препарату – рослинний алкалоїд пілокарпін – відома лікарям вже понад 100 років і широко застосовується у лікуванні очних хвороб, таких як глаукома.

Джерело: ВВС Україна

Back to top button