Цікаве

Американські вчені створили надувні пігулки

Надувну пігулку можна буде в будь-який час видалити з організму, випивши розчин кальцію, що допоможе їй швидко зменшитися до початкового розміру, стверджують науковці

Науковці розробили желеподібну пігулку, що роздувається до розміру м’ячика для пінг-понгу, коли потрапляє у шлунок. Такі пігулки можна буде використовувати для моніторингу пухлин або виразок.

Про це повідомляє 1NEWS.

У створенні інноваційних м’яких пристроїв науковці надихалися рибою фугу, або голкобрюха, що може швидко роздуватися, коли відчуває загрозу.

Команда з Массачусетського технологічного інституту (МТІ), що стоїть за винаходом, стверджує, що пігулка може протриматися в організмі цілий місяць.

Інновацію вже випробували на свинях, але ще не на людях.

Пігулку зроблено з двох видів гідрогелю: внутрішній шар складається з абсорбуючих часток, а зовнішній – із захисної мембрани.

Це надає винаходу желейної консистенції, що допомагає йому швидко збільшуватися в розмірі у шлунку і таким чином заважає йому залишити організм.

Надувну пігулку можна буде в будь-який час видалити з організму, випивши розчин кальцію, що допоможе їй швидко зменшитися до початкового розміру, стверджують науковці.

Після цього пігулка зможе безпечно вийти з організму природнім шляхом.

У лабораторії дослідники розміщували пігулку у водному розчині, що нагадував шлунковий сік. За 15 хвилин пігулка збільшувалася у 100 разів.

Науковці також з’ясували, що винахід є досить міцним, щоб витримати регулярні скорочення у шлунку.

Дослідники кажуть, що пігулка є м’якішою і витримує довше, ніж сучасні альтернативні варіанти, які часто роблять із твердого пластика або металу.

Коли температурні датчики, розміщені в пігулках, згодували свиням – а їхні шлунки та кишківник дуже подібні до людських, – науковці змогли спостерігати за щоденною поведінкою тварини впродовж 30 днів.

Джерело: ВВС Україна

Back to top button