Цікаве

Американські міста тонуть через осідання ґрунту

Американські міста тонуть через осідання ґрунту

Фото: PNAS Nexus

Підйом рівня моря та небезпечне осідання створюють серйозні загрози для мешканців узбережжя та довкілля.

Земля під великими містами на східному узбережжі США осідає з шокуючою швидкістю. Про це свідчать нові знімки, отримані за допомогою супутників НАСА, опубліковані в журналі PNAS Nexus.

На кадрах видно, що із 2007 до 2020 року рівень землі під містами, такими як Нью-Йорк, Балтимор і Норфолк, знижується в середньому на 1-2 міліметри на рік.

Вчені кажуть, що це явище загрожує не тільки інфраструктурі та житловим будинкам, а й сільськогосподарським і водно-болотним угіддям. На їх думку, осідання стає головною причиною підвищення рівня моря на східному узбережжі, що призводить до зростання ризику повеней і руйнувань.

Зазначається, що Чарльстон, Південна Кароліна, одне з міст, що найшвидше тонуть, уже опускається на 4 мм на рік. Осідання в Чарльстоні, як і в інших містах, пов’язане з людською діяльністю, такою як відкачування ґрунтових вод.

У Нью-Йорку просіданню сприяють м’яка земля і вага будівель.

Нагадаємо, жителі невеликого каліфорнійського містечка Вікторвілль стали жертвами навали рослини – перекоти-поле. Бур’ян атакував десятки будинків, які опинилися під двометровими завалами сухих колючих грудок.

Вчені знайшли зв’язок між якістю повітря та кількістю самогубств

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button