Цікаве

Африка розколеться на дві частини

Межа розколу пройде через Ефіопію, Кенію і Танзанію

У південно-західній частині Кенії з’явилася велика тріщина. Цей процес став частиною розколу Африки, який продовжуватиметься на наступні кілька мільйонів років і змінить звичну нам форму континентів.

Про це повідомляє 1NEWS з посиланням на The Conversation.

Тріщина в Кенії з’явилася після тривалих дощів і сейсмічної активності. Вона пошкодила жваву трасу між містами Нарок і Май-Махіу, а також будинок однієї з місцевих мешканок. Ширина і глибина тріщини перевищили 15 метрів. Місцева влада заповнили частину під дорогою камінням, щоб відновити рух.

Тектонічні плити рухаються вкрай повільно, проте цей процес неможливо зупинити. Вчені вважають, що в майбутньому Африканська плита розколеться на дві нерівні частини: більшу Нубійську і маленьку Сомалійську плиту. Кордон пройде через Ефіопію, Кенію і Танзанію.

Протягом десятків мільйонів років на місці розлому утворюється океан. В результаті африканський континент стане менше, а в Індійському океані з’явиться острів, на якому залишаться частини Ефіопії і Сомалі.

Прикладом місця, де розрив уже стався, є південна частина Атлантичного океану, яка розділила Африку і Південну Америку – частини цих континентів досі збігаються як дві частини одного пазла.

Back to top button