Цікаве

8 найпоширеніших захворювань зубів: причини виникнення та перші симптоми

8 найпоширеніших захворювань зубів: причини виникнення та перші симптоми

Содержание

Захворювання зубів та ясен можуть серйозно погіршити якість життя людини і навіть призвести до інших серйозних хвороб. Розповідаємо, які хвороби зубів найпоширеніші та як їх розпізнати.

Карієс

Початковий етап карієсу протікає безсимптомно, і руйнування емалі можна помітити лише з допомогою сучасних стоматологічних методів. Під час розвитку захворювання на поверхні емалі з’являються невеликі плями, що поступово поглиблюються. Першими симптомами стає підвищена чутливість при прийомі холодної, гарячої, солодкої та кислої їжі.

Гінгівіт

Це запалення ясен, яке не впливає на зуби, проте за відсутності лікування гінгівіт може прогресувати в пародонтит. Хвороба виникає через погану гігієну ротової порожнини. Бактерії, які накопичуються на зубній емалі, призводять до запалення ясен.

Неправильний прикус

Ця хвороба, як правило, пов’язана з неправильною формою зубів, особливостями будови щелепи, а також неправильним доглядом за ротовою порожниною. Але, на щастя, сучасна медицина пропонує безліч методів вирішення неправильного прикусу: від брекетів до операцій.

Зубний камінь

Зубний камінь найчастіше утворюється на задній поверхні нижніх передніх зубів та зовнішній стороні бічних, що прилягають до слизової оболонки щік. Зовні каміння виглядає як затвердіння  темного кольору. Зубний камінь неможливо видалити самостійно.

Пародонтит

Головними симптомами пародонтиту є набрякання ясен, поява зубного каменю, порушення обміну речовин та роботи імунної системи. Також це захворювання часто виникає після інсульту або серцевих нападів і може призвести до втрати зубів.

Пульпіт

Хвороба проявляється сильним зубним болем, переважно у вечірній та нічний час. Біль посилюється при прийомі гарячої та холодної їжі, іноді підвищується температура тіла.

Рак порожнини рота

Злоякісне новоутворення, що уражає губи (зазвичай нижню губу), внутрішні поверхні ротової порожнини, а також задню стінку глотки, мигдалини і слинні залози.

Неприємний запах із рота

Неприємний запах із рота може бути викликаний карієсом, проблемами травлення, а також наявністю залишків їжі між зубами. За відсутності серйозних захворювань позбавитися його досить просто — потрібно лише стежити за гігієною рота.

Back to top button