Цікаве

7 міст, які найкраще підходять для поїздки по Україні на вихідні: список

Попереду довгі вихідні, а ви ще не маєте планів? 1News підібрав 7 міст України, які ідеально підійдуть для невеличкої сімейної відпустки.

Яремче

Це місто розташоване на Івано-Франківщині в долині річки Прут. Зазвичай його обирають для сімейного відпочинку на природі. Велика кількість зелені, гори і водоспади роблять Яремче неймовірно гарним місцем для недовгої відпустки.

Візитівкою міста вважають водоспад “Пробій”. Над ним розміщено 20-метровий міст, з якого зі страховкою може стрибнути будь-який любитель екстремального туризму.

Через Яремче проходить дорога на вершину українських Карпат – Говерлу. Тож не обов’язково увесь час гуляти поруч із своїм готелем, можна вирушити в похід гірськими стежками.

У передмісті стоять дві старовинні дерев’яні церкви – Михайлівська та святого Іоанна. До них можна дійти пішки, аби тільки побачити ікони, яким понад 300 років. Ще одна святиня розташована вже в Яремчі. Щоправда її вік значно менший – побудована в 1884 році.

Івано-Франківськ

З висоти пташиного польоту місто здається зовсім крихітним. Проте воно наповнене цікавими атмосферними локаціями. Івано-Франківськ побудували у 17 столітті як фортецю. Сьогодні це культурний осередок із невеличкими вулицями, музеями, кав’ярнями та архітектурними шедеврами.

Щоб повноцінно відчути дух давнього міста, потрібно піднятися на найвищу будівлю Івано-Франківська – ратушу. Подолавши 166 сходинок, ви потрапите на оглядовий майданчик із прекрасним краєвидом.

Цікаво провести час можна у Бастіоні. Це фортечна галерея, де часто проходять виставки та експозиції. Якщо ви справжній поціновувач культурного відпочинку, то не оминіть увагою драматичний театр.

Хоч Івано-Франківськ і справді давнє місто, але воно має і незвичні сучасні локації. Серед них – наукове містечко “Нова енергія”, яке працює у будівлі інноваційно-виставкового центру ІФНТУНГ. Тут можна роздрукувати що завгодно на 3D-принтері або спробувати попасти в баскетбольне кільце пострілом з повітряної гармати чи навіть поринути у віртуальну мандрівку.

Тернопіль

Файне місто порадує вас несподівано великою кількістю туристичних атракцій, які сподобаються навіть дітям. Розпочніть свою прогулянку з найстарішої вулиці Тернополя – Валової. Тут постійно багато молоді, адже локація давно стала фаворитом серед місцевих.

Не пропустіть “Єлисейські поля”. Якщо думаєте, що вони у Франції, то ви просто не бачили західноукраїнської версії цієї дивовижної пішохідної зони. Ще один парковий острівець – “Топільче”. Його відкрили порівняно недавно – лише у 1985 році. Проте туристи вважають його одним із найгарніших місць Тернополя.

Вінниця

Гуляти цим містом можна вічність. Проте якщо у вас час трохи обмежений, то радимо сконцентрувати увагу на центральній вулиці. Вона пронизує всю Вінницю і поєднує головні пам’ятки. Тут ви зможете побачити Спасо-Преображенський кафедральний собор, під яким вирите справжнє підземелля. Взагалі у місті раніше було багато потаємних ходів, які багаторазово рятували місцевих під час ворожих нападів.

Родзинкою Вінниці давно слугують фонтани. Вечорами тут показують справжні шоу з музикою, відео та уривками з відомих українських фільмів, які транслюють прямісінько на воді. Це неймовірне дійство захоплює навіть досвідчених туристів.

Привертає увагу також район Єрусалимка. Тут час ніби зупинився. Невеликі будинки з цікавими вікнами та дверима переносять нас на кілька століть назад, у часи, коли євреї становили майже половину населення міста.

І, звичайно, варто погуляти біля Вінницької Башти, висота якої 28 метрів. Побудували її ще у 1911 році і відтоді вона майже не зазнала змін. Усередині працює музей. Охочі навіть можуть замовити екскурсію і потрапити на верхівку колишньої водонапірної вежі.

Чернігів

Одне з найдревніших міст України процвітає вже понад 13 століть. Його дивовижна архітектура поєднує войовничі укріплення та романтичні парки. Тож сподобається тут будь-кому.

Стара частина Чернігова – це давнє укріплення часів Київської Русі, яке називається Дитинець. Тут раніше жив князь з боярами, розміщувалося військо та церковнослужителі. Нині це прекрасна локація для сімейної прогулянки.

Як і в будь-якому давньому місті, в Чернігові багато гарних святинь. Найцікавіші серед них – Катерининська церква, кам’яна церква Параскеви-П’ятниці та Троїцький монастир.

Якщо ж ви бажаєте побачити щось неймовірно захоплююче, то відвідайте Антонієві печери. Це масштабний комплекс підземних споруд, який складається з трьох церков, каплиці та келії, поєднаних між собою довгими проходами. Унікальність цього підземелля у тому, що воно побудоване в 4 яруси, що розміщені один над одним.

Святогірськ

Це невеличке містечко на півночі Донецької області розрослося навколо Свято-Успенської Святогірської лаври. Святиня побудована на схилі крейдяної гори на березі Сіверського Дінця. Ця унікальна особливість робить святиню цікавою не лише для вірян, а й для звичайних туристів.

У радянські часи на вершині святогірського пагорбу встановили пам’ятник, зроблений Іваном Кавалерідзе у стилі кубізму. Він присвячений більшовицькому революціонерові Артему. Монумент має висоту 9-поверхового будинку та важить понад 800 тонн.

Проте навіть не це головна особливість міста. Святогірськ – це неймовірні хвойні та змішані ліси з великою кількістю доріжок для туристів. Тут відпочиваєш від міського галасу і наповнюєшся цілющою силою природи. А на місцевому ринку продається неймовірно смачне варення – з шишок, м’яти та троянд. Обов’язково скуштуйте цю смакоту!

Одеса

Хто вважає, що в Одесу варто їхати лише влітку, той жодного разу не був тут восени. А дарма! Місто славиться не лише прекрасним узбережжям Чорного моря, а ще й цікавою архітектурою, яка відрізняється від усього, що ви бачили раніше.

Важко вибрати головну пам’ятку “перлини біля моря”, адже кожна з них має свої особливості. Опера здивує вас неймовірною розкішшю, майстерною ліпниною та вишуканими формами. Дерибасівська порадує атмосферою нічного життя, багатьма кав’ярнями, магазинчиками, вуличними музикантами, художниками… Воронцовський палац – вишуканістю екстер’єрів та якоюсь античною правильністю ліній. І це лише центральні об’єкти.

Back to top button