Цікаве

18 листопада: яке сьогодні свято та що не можна робити

У четвер, 18 листопада, в Україні Православна церква вшановує пам’ять святих мучеників Галактіона та Єпистимії, постраждалих за віру у III столітті. Також православні вшановують пам’ять Іони – святого та архієпископа Львівського та Великоновгородського, відомого також як ігумен Отенської пустелі. Цього дня закінчували збирати редьку, і дуже часто саме 18 листопада цей овоч з’являвся на столі.

Свої іменини у цей день святкують Григорій, Гавриїл, Тимофій, Памфіл, Тихін, Галактіон, а наші предки боялися цього дня знайти на своїй ділянці чужий віник. Це нібито свідчило про те, що на господарів навели вроки. Що можна, а що не можна робити цього дня, розповідає 1News.

День мучеників Галактіона та Єпистимії

Згідно з переказами, Галактіон народився у батьків, які довго не могли зачати, проте увірувавши, стали батьком і матір’ю. Коли він підріс, батьки вирішили його одружити з гарною і знатною дівчиною на ім’я Єпистимія. Відвідуючи часто наречену, юнак обернув її у християнську віру і сам таємно хрестив її. Разом вони зникли на горі Публіон, де діяли жіночий та чоловічий монастирі.

Дізнавшись про існування обителей, язичники схопили їхніх мешканців, зокрема Галактіона. Єпистимія побачивши, що воїни ведуть зв’язаного її обручника та вчителя, захотіла розділити його долю. Мученики спочатку зазнали жорстоких тортур, а потім їх четвертували.

Святі мученики Галактіон та Єпистимія.
День пам’яті Іони – святого та архієпископа Львівського та ВеликоновгородськогоЩе один святий у цей день – архієпископ Львівський і Великоновгородський, відомий також як ігумен Отенської пустелі Іона.

Рано осиротілого Іону виховувала вдова на ім’я Наталія Медоварцева, яка й прищепила йому віру в Бога. Вже будучи дорослим, він став опікуватися притулками для бідних і знедолених, йому приписують лікування та боротьбу з масовими епідеміями.

Святитель Іона.

Іону було зараховано до лику святих у 1549 році на Макаріївському соборі.

Дівчата і хлопці часто зверталися в молитвах до цього святого, щоб той підшукав їм потрібну пару і обов’язково “по любові”. А щоб “закріпити слова ділом”, вони випивали натще чашку молока з медом. Ще молоді панночки розкидали по двору монетки, намагаючись таким чином зазвати сватів, а хлопці ввечері запрошували дівчину, що сподобалася, прогулятися або піти разом на сільські посиденьки.

У день Іони дівчата зазвичай молилися святому для того, щоб знайти добрих чоловіків.

 

Ті ж, хто не покладався лише на молоко та мідяки, читали змовляння та робили привороти на коханих.

Цього дня мисливці збиралися разом на полювання, а землероби закінчували збирати з полів редьку, тож часто саме 18 листопада редька з’являлася на столі. Її терли, різали скибочками, запікали, тушкували. Як правило, її їли з капустою та цибулею. У цей день її заготовляли на зиму, оскільки вона вважалася одним із найкращих способів боротьби із застудою.

18 листопада закінчували збирати редьку.

 

Що не можна робити 18 листопада

  • Великі покупки та угоди намагалися не робити;
  • Також не можна було підписувати жодних важливих документів;

Водночас цього дня віталося прибирання. Гарні господарі чистили та мели будинок. При цьому необхідно було читати молитви. Наші пращури вірили, що саме прибирання в цей день допомагає позбутися поганого в будинку та житті. Також було прийнято ввечері йти в лазню, щоб і тіло привести до ладу.

Щоб весь наступний рік бути здоровим, потрібно 18 листопада у лазню сходити.

Прикмети 18 листопада

  • Якщо всі дерева вкрилися інеєм, то незабаром настане відлига;
  • Сніг купками лягає, урожай майбутній буде щедрим;
  • Якщо зірки на небі яскраві – до хорошої погоди, тьмяні – до дощу чи снігу

Джерело: Обозреватель

Back to top button