Світ

З’явилися подробиці про затриману у Словенії пару російських шпигунів

З явилися подробиці про затриману у Словенії пару російських шпигунів

Фото: Unsplash

У Словенії працювали російські шпигуни-“нелегали”

Велика сума готівки, знайдена під час обшуку, може вказувати, що в обов’язки пари входила оплата російських неформальних агентів.

 

У Словенії за підозрою у шпигунстві було затримано подружжя, нібито вихідців з Аргентини, які насправді виявилися так званими “нелегалами” російської Служби зовнішньої розвідки, повідомляє Guardian.

 

Повідомляється, що “Марія Маєр” (MariaMayer) та “Людвіг Гіш” (LudwigGisch) з двома маленькими дітьми приїхали з Аргентини та оселилися у столиці Словенії Любляни у 2017 році. Маєр відкрила художню онлайн-галерею “5’14 gallery”, а Гіш керував ІТ-стартапом DSM&IT. Люди, які з ними контактували, говорили про них як про “звичайну” та “доброзичливу” родину.

 

Пару було затримано в результаті “однієї з найтаємніших і добре скоординованих поліцейських і розвідувальних операцій у новітній історії Словенії”, а дітей віддали під соціальну опіку. Під час обшуку було виявлено “величезну” суму готівки – її підрахунок зайняв кілька годин.

 

“Наприкінці січня словенські ЗМІ повідомили про арешти, пов’язавши цю пару з російською розвідкою. Джерела в Любляні повідомили Guardian цього тижня, що “Марія та Людвіг” насправді були елітними російськими шпигунами, відомими як “нелегали”. Арешти пройшли після того, як Словенія отримала наведення від іноземної розвідки”, – йдеться у публікації.

 

Повідомляється, що міністр закордонних справ Словенії Таня Файон підтвердила ці заяви, повідомивши журналістам, що заарештована пара насправді була громадянами Росії, а не Аргентини.

 

Як зазначає Guardian, на відміну від «легальних» російських розвідників, які маскуються під дипломатів, “нелегали” діють без будь-яких видимих зв’язків із Москвою, вони вміло видають себе за іноземців і схожі на добропорядні сім’ї мігрантів, а їхні діти не знають, що батьки – росіяни.

 

“Якщо пара справді є “нелегалами” СЗР, то це буде перший подібний випадок, який став публічним з 2010 року, коли ФБР затримало групу з 10 осіб у США з наведення “крота” в російській розвідці”, – йдеться у публікації.

 

Одне з джерел також повідомило Guardian, що в неофіційних розмовах після арешту “Маєр” і “Гіша” “Москва швидко погодилася з тим, що ця пара була співробітниками розвідки”. За словами джерела, між Москвою та західними країнами ведуться кулуарні переговори про їх обмін на людину або людей, які зараз перебувають у в’язницях у Росії.

 

Повідомляється, що основна частина діяльності викритих нелегалів відбувалася не в Словенії, а велика сума готівки, знайдена під час обшуку, може вказувати на те, що до обов’язків пари входила також оплата російських неформальних агентів або інформаторів (вони часто подорожували нібито в робочих цілях); є ознаки того, що заарештоване в Словенії подружжя “могло бути частиною ширшої нелегальної мережі СЗР”.

 

Наголошується, що йдеться про Марію Цаллу (MariaTsalla), яка видавала себе за грецьку репатріантку, а насправді була “нелегалом” російської СЗР на ім’я Ірина та володіла магазином в’язального приладдя в Афінах і вела свій фотоблог. Вона залишила Грецію 5 січня, сказавши друзям, що їде у відпустку і хоче “купити пряжу для свого магазину”. Наприкінці січня вона написала співробітнику свого магазину, що у її житті сталося “щось важливе”, і вона не повернеться.

 

Нагадаємо, у Словенії затримали двох шпигунів РФ. Двоє російських агентів із громадянством однієї з американських країн (принаймні один із них має аргентинське громадянство) працювали під фальшивими іменами.

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button