Світ

Зустріч року. Про що говоритимуть Байден та СіСюжет


Президент США Джо Байден у середу, 15 листопада, зустрівся з главою КНР Сі Цзіньпіном на полях саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва в американському Сан-Франциско.

 

Джо Байден та Сі Цзіньпін зустрічалися особисто лише один раз, а Сі не відвідував США з 2017 року. Такі обставини роблять зустріч лідерів Китаю та США у Сан-Франциско перед початком саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) навіть певною мірою історичною. Чого від неї чекати?

 

Налагодити діалог

 

Відповідаючи на запитання про те, як він оцінюватиме успіх переговорів із Сі Цзіньпіном, Байден пояснив:

 

“Мета переговорів – повернутися до нормального курсу, в рамках якого буде можливість обмінятися листами та підняти телефонну трубку, щоб поговорити один з одним у кризовій ситуації, а також – переконатися, що наші військові, як і раніше, підтримують контакти один з одним”.

 

Пекін пішов на розрив військових контактів із США у серпні 2022 р. після того, як тодішній спікер Палати представників Ненсі Пелосі відвідала Тайвань.

 

Напруженість у відносинах між Вашингтоном та Пекіном зросла після того, як у лютому нинішнього року Байден наказав збити китайський розвідувальний аеростат, що пролітав над територією США.

 

Теми переговорів

 

Очікується, що на зустрічі обговорюватимуться глобальні питання – від конфлікту на Близькому Сході до вторгнення Росії до України, зв’язку Північної Кореї з Росією, Тайвань, прав людини, штучного інтелекту, а також торговельно-економічних відносин.

 

Швидше за все, Байден заявить Сі, що США, як і раніше, готові підтримувати своїх союзників і партнерів в Індо-Тихоокеанському регіоні перед китайським тиском на Тайвань, а також у Південно- та Східно-Китайському морях. За словами американських офіційних осіб, він також висловить особливу відданість забезпеченню безпеки Філіппін.

 

У Білому домі заявили, що Вашингтон прагне конкретних результатів і сподівається побачити прогрес у боротьбі з торгівлею сильнодіючим синтетичним опіоїдним наркотиком, фентанілом, який став бичем для США і особливо для Сан-Франциско.

 

Політологи очікують, що у зв’язку з виборами на Тайвані на початку 2024 р. Китай домагатиметься від США запевнень у тому, що вони не вживатимуть дій для заохочення елементів, що виступають за незалежність, а Сі сподіватиметься переконати Байдена пом’якшити тарифи та заходи експортного контролю, спрямовані на запобігання постачанню до Китаю найсучасніших напівпровідників.

 

Також очікується, що Байден закличе Китай використати свій вплив на Іран, щоб не допустити ескалації нинішнього конфлікту на Близькому Сході.

 

Поговорять про Україну?

 

На думку українського політолога Володимира Фесенка, проблеми, пов’язані з війною між Росією та Україною, напевно, будуть обговорюватися на зустрічі лідерів США та КНР, але вони не будуть першочерговими.

 

“Я не чекаю від цієї зустрічі якихось проривів, ні у глобальному вимірі, ні у питаннях, які стосуються України. Суперечності між США та КНР є надто глибокими, у тому числі є принципові відмінності в оцінці причин війни між Росією та Україною та умов її припинення. Подолати ці протиріччя за одну зустріч неможливо. У кращому разі між двома країнами розпочнеться переговорний робочий діалог, насамперед, на ті теми, які стосуються їхніх двосторонніх відносин. Байден, безперечно, говоритиме Сі про те, щоб Китай не надавав військової підтримки Росії, і щоб КНР не допомагала Росії обходити західні санкції. На що лідер КНР, напевно, відповість, що Китай за встановлення миру в Україні і не продає зброю Росії. Щодо торгівлі з Росією, то китайський лідер наголосить, що це суверенне право Китаю, а Росія — важливий партнер для КНР. При цьому Голова Сі засудить санкції США проти китайських компаній, які допомагають РФ обходити західний режим санкцій, і взагалі засудить режим санкцій. Простіше кажучи, у цьому питанні все залишиться так, як зараз. Китай не продаватиме Росії зброю та боєприпаси (принаймні офіційно і безпосередньо), виступатиме за мир в Україні у форматі простого припинення військових дій. Звичайно, Китай не відмовиться від активної торгівлі з РФ. Американців задовольнить хоча б те, що Китай не підтримує війну Росії проти України та утримується від прямої військової допомоги РФ”, – вважає Фесенко.

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button