Світ

Знання німецької мови стане основною умовою отримання соціальної допомоги в Австрії

Кількість отримувачів соціальної допомоги в Австрії в останні роки різко зросла

Австрійська урядова коаліція у складі консерваторів та правопопулістів домовилася щодо зниження та уніфікації соціальної допомоги іноземцям, у тому числі й біженцям, які перебувають в Австрії, – повідомляє 1NEWS.

Згідно із представленим планом, виплати громадянам держав ЄС та третіх країн можуть надаватися лише після 5 років перебування в Австрії і становитимуть щомісяця 563 євро на людину. Лише на таку суму можуть претендувати і ті, хто отримав статус біженця, якщо вони раніше не працювали в Австрії.

Суму допомоги можна буде збільшити до повного обсягу – 863 євро, якщо іноземець, серед інших передумов, складе тест на знання німецької мови.

Щоб уникнути так званого “міграційного туризму”, суми допомоги та умови їхнього отримання будуть однаковими на всій території Австрії. Нині у Відні перебуває, за даними уряду, понад половина тих, хто отримує соціальну допомогу, з них більш ніж 50 відсотків становлять іноземці. Розмір виплат у Відні вищий, ніж в деяких федеральних землях Австрії. Кількість отримувачів соціальної допомоги в Австрії в останні роки різко зросла.

У березні Конституційний суд Австрії уже заблокував пропозицію уряду надавати повну мінімальну допомогу лише тим, хто прожив у Австрії п’ять з останніх шести років. Суд виснував, що ставлення до біженців повинно бути кращим аніж до інших іноземців, оскільки біженці за визначенням не можуть повернутися в країну свого походження. Конституційний суд може заблокувати і нову пропозицію уряду, окрім того, Відень ризикує вступити з Брюсселем у суперечку щодо відповідності свого рішення європейським нормам у ставленні до громадян інших країн ЄС.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button