Світ

ЗМІ: Зеленський спершу схвалив підрив ПП, та потім спробував усе скасувати

ЗМІ: Зеленський спершу схвалив підрив ПП, та потім спробував усе скасувати

Фото: Офіс президента

Володимир Зеленський і Валерій Залужний

Куратором місії був чинний генерал з досвідом проведення спеціальних операцій, стверджує The Wall Street Journal.

Президент України Володимир Зеленський спочатку схвалив план підриву Північних потоків (ПП), але потім передумав після звернення американської сторони. Всі домовленості були усними, щоб уникнути паперового сліду. Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на чотирьох високопоставлених чиновників з питань оборони та безпеки України.

Посадовці заявили, що трубопроводи були законною мішенню в оборонній війні України проти Росії.

ЗМІ зазначає, що в червні прокуратура Німеччини нишком видала перший ордер на арешт українського професійного інструктора з дайвінгу за його нібито причетність до цієї справи. Німецьке розслідування зосереджено на Залужному та його помічниках, хоча у них нема доказів, які можна було б представити в суді, заявили джерела.

Куратором місії був чинний генерал з досвідом проведення спеціальних операцій. Він підпорядковувався безпосередньо Залужному. Зеленський за кілька днів до цього схвалив план. Усі домовленості були зроблені усно, але наступного місяця нідерландська військова розвідка MIVD дізналася про змову та попередила ЦРУ. Офіційні особи США негайно поінформували Німеччину, стверджує ЗМІ.

ЦРУ попередило офіс Зеленського про необхідність припинення операції і глава держави наказав Залужному скасувати всі плани, але генерал проігнорував наказ, його команда змінила початковий план.

Зеленський після підривів розлютився і викликав Залужного на нараду, але генерал відмахнувся від його критики. Залужний сказав Зеленському, що диверсійна група після відправлення залишилася без зв’язку, і її не можна було відкликати, бо будь-який контакт з ними міг скомпрометувати операцію.

“(Зеленському) сказали, що це схоже на торпеду: як тільки ви стріляєте нею по ворогу, ви не можете її зупинити, вона просто продовжує рухатися, поки не вдарить”, – сказав старший офіцер, знайомий з розмовою.

Генерал Залужний, нині посол України в Британії, заявив виданню, що йому нічого не відомо про жодну таку операцію, і що будь-які припущення про протилежне є “простою провокацією”. Він додав, що Збройні сили України не уповноважені виконувати закордонні місії, і тому він не міг бути залучений.

Високопоставлений чиновник СБУ також заперечив причетність свого уряду до диверсії та заявив, що Зеленський, зокрема, “не схвалював здійснення будь-яких подібних дій на території третіх країн і не видавав відповідних наказів”.


За інформацією ЗМІ, українець, якого Німеччина збиралась арештувати у Польщі за участь у підриві газопроводу Північний потік, покинув польську територію, оскільки, ймовірно, був попереджений про арешт. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 × five =

Back to top button