Світ

ЗМІ: розвідка підготувала доповідь про приховування Китаєм поширення коронавірусної хвороби

Китай навмисно приховував або знищив докази про спалах коронавірусу, зробивши “напад на міжнародну прозорість”, який забрав десятки тисяч життів. Про це йдеться в 15-сторінковому досьє, підготовленому спецслужбами США, Великої Британії, Канади, Австралії та Нової Зеландії (альянсом “П’яти очей” (Five Eyes), передає 1NEWS, посилаючись на УНН.

Так, у доповіді говориться, що ставлячи “під загрозу інші країни”, китайський уряд приховув новини про вірус, змушуючи мовчати або “зникати” лікарів, знищуючи докази в лабораторіях і відмовляючись надавати живі зразки міжнародним вченим, які працювали над створенням вакцини.

У міру того, як спецслужби розслідують, чи відбувся ненавмисний витік вірусу з лабораторії в Ухані, в досьє особливу увагу приділено групі вчених і її дослідженням під керівництвом вченого Ши Чженлі, а кілька досліджень, які вони проводили, вказані як області, що викликають стурбованість.

Зокрема, цитується робота вчених з виявлення зразків коронавірусу з печери в провінції Юньнань в 2013 році. Тоді виявилося, що один з вірусів, виявлених під час дослідження, на 96% генетично схожий з вірусом SARS-CoV-2.

Також увагу спецслужб привернуло дослідження тієї ж групи по синтезу коронавірусу, отриманого від кажана, якого неможливо було вилікувати.

Як повідомляв УНН, на минулому тижні президент США Дональд Трамп на пресконференції в Білому домі заявив, що Вашингтон проводить “серйозне розслідування” щодо влади КНР.

Back to top button