Світ

ЗМІ отримали контракт, що підтверджує купівлю Росією зброї в Ірану


Київ і Лондон нині проводять перевірку щодо цього документу та планують прийняти необхідні заходи в разі підтвердження його автентичності.

Британські ЗМІ отримали доступ до імовірного контракту на постачання зброї, що може бути першим вагомим доказом того, що Іран продавав боєприпаси Росії для її війни в Україні. Про це повідомляє британський телеканал Sky News.

За умови, що цей 16-сторінковий документ, датований 14 вересня 2022 року, автентичний, то він може свідчити про те, що Росією про було зроблене замовлення в Ірану на зразки артилерійських і танкових снарядів, а також ракет різного розміру на загальну суму трохи більше одного мільйона доларів.

“Це контракт між іранцями і росіянами щодо боєприпасів… Ми вважаємо, що він на 100% автентичний”, – стверджує джерело в органах безпеки Британії.

Журналісти телеканалу показали документи прем’єру України Денису Шмигалю під час його візиту до Великої Британії у травні, а також міністру закордонних справ Великої Британії Джеймсу Клеверлі.

Український та британський уряди заявили, що планують розслідувати автентичність матеріалу і вживатимуть заходів, якщо буде встановлено, що він заслуговує на довіру.

“Ми підозрювали, що відбувається щось подібне. Як тільки ми перевіримо це належним чином, ми зможемо діяти відповідно “, – запевнив посол України в Британії Вадим Пристайко.

Аналогічну заяву зробив і глава МЗС Британії Джеймс Клеверлі.

“Там, де у нас є докази того, що Іран надав військову підтримку Росії в її спробі вторгнення в Україну, ми вжили заходів і, звичайно, завжди будемо робити те ж саме”, – пояснив британський урядовець.

За словами Пристайка, контракт, якщо він справжній, є доказом того, що в Росії закінчуються військові запаси.

“Те, що вони говорять про такі прості речі, як озброєння, як боєприпаси, свідчить про те, що російська позиція дійсно є досить складною” – вважає український посол.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомили, що Росія постачає Ірану кіберзброю, зокрема засоби для цифрового спостереження.

Крім того, за даними ЗМІ, Іран таємно поставив Росії велику кількість снарядів.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button