Світ

ЗМІ: Орбану загрожує позбавлення права голосу за блокування допомоги Києву

ЗМІ: Орбану загрожує позбавлення права голосу за блокування допомоги Києву

Фото: EAST NEWS

Європейські дипломати подають сигнали про те, що виключення Будапешта з процесу голосування в ЄС тепер цілком імовірне

Politico зазначає, що глава угорського уряду часто використовував вето, щоб отримати більше грошей.

Євросоюз готовий виключити прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана з процесу голосування у блоці, якщо той продовжить перешкоджати виділенню пакета допомоги Україні на 50 млрд євро. Про це повідомляє Politico з посиланням на європейських чиновників та дипломатів.

Європейські дипломати подають сигнали про те, що виключення Будапешта з процесу голосування в ЄС тепер цілком імовірне, якщо той поставить під загрозу безпеку України, країни-кандидата у ЄС.

Чиновники та дипломати заявили ЗМІ, що інші країни блоку готові зробити кроки проти Будапешта, що стане історичним кроком для лідерів, які покладаються на згуртованість та одностайність.

Голосування наступного тижня щодо допомоги Україні має важливе значення як для України, так і для меседжу ЄС президенту Росії Володимиру Путіну про те, що Україна має одностайну підтримку західних союзників.

Європейські лідери також прагнуть продемонструвати постійну підтримку, оскільки Вашингтон щосили намагається домовитися про власну фінансову допомогу Києву.

Протягом багатьох років Європейський Союз намагався стримати відкат Угорщини до автократії, відмовляючи у допомозі, оскільки країна відходила від ліберальних цінностей блоку.
Водночас Орбан неодноразово використовував тактичне вето на широкий спектр європейських справ, щоб отримати більше грошей.

Дипломати зазначають, що деякі країни Центральної та Східної Європи бояться посилатися на статтю 7, оскільки побоюються, що в майбутньому вони можуть зіткнутися з аналогічним контролем з питань верховенства закону вдома.

Раніше ми вже писали, Орбан наклав вето на “мегапакет”, який включав допомогу Україні, видатки на міграційні програми, фінансування Фонду солідарності ЄС та оборони. До розгляду цього документа повернуться на початку 2024 року.

Орбан пояснив, чому він проти України в ЄС

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button