Світ

ЗМІ: Диверсію на газопроводі Balticconnector здійснили рибальські судна РФ

ЗМІ: Диверсію на газопроводі Balticconnector здійснили рибальські судна РФ

Фото: BNN Breaking

Керівні позиції у більшості рибальських компаній Росії, які ведуть профільну діяльність у північних водах, займають екс-співробітники ФСБ

Журналісти вважають, що спецслужби РФ мають пряме відношення до серії диверсій у водах Північного Льодовитого океану.

Росія може бути причетною до руйнування в жовтні 2023 року газопроводу Balticconnector, в морі між Естонією та Фінляндією та пошкодження оптоволоконного кабелю коло архіпелагу Шпіцберген в січні 2022 року. Про це йдеться в матеріалі журналістів-розслідувачів із центру Досьє.

ЗМІ зазначає, що спецслужби РФ можуть мати пряме відношення до серії диверсій, що сталися останніми роками у водах Північного Льодовитого океану.

“За останні два роки біля берегів Скандинавії сталося кілька загадкових інцидентів із пошкодженням підводної інфраструктури. Останній стався 8 жовтня – тоді китайський контейнеровоз вивів з ладу газопровід між Фінляндією та Естонією, вважає фінська поліція. Центр Досьє вивчив власників корабля і знайшов у них зв’язки. з Росією. А підозрюваними у попередніх інцидентах взагалі були російські судна”, – зазначається розслідуванні.

Кінцевим власником судна Newnew Polar Bear, причетного, на думку фінської поліції, до пошкодження газопроводу Balticconnector, є китайський підприємець Фань Юйсінь. Журналісти стверджують, що бізнесмен тісно пов’язаний з Росією. Зокрема, в 2016 році він відкрив у Москві компанію Рус-кит центр освіти та культури, яка пізніше була перейменована на Торгмолл.

Розслідувачі зазначають, що 7 січня 2022 року, ще до вторгнення РФ в Україну, стався раптовий вихід із ладу оптоволоконного кабелю, що з’єднує архіпелаг Шпіцберген із материковою Норвегією.  Того ранку в районі аварії знаходилося лише одне судно – російський рибальський траулер Мелькарт 5. Судно справді могло “дотягтися” до дна в районі інциденту. Однак при цьому вони зазначають, що частину відповідальності несе і компанія, яка проклала оптоволокно. 

Крім того, керівні позиції у більшості рибальських компаній Росії, які ведуть профільну діяльність у північних водах, займають колишні співробітники ФСБ. 

Нагадаємо, 10 жовтня, уряд Фінляндії заявив, що це Росія атакувала морський газопровід Baltic Connector, розташований між Фінляндією та Естонією. 

До пошкодження газогону може бути причетне судно з Китаю – ЗМІ Естонії

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button