Події

Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам’яного віку п…

Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам’яного віку перебуватиме під охороною

????Тячівська окружна прокуратура Закарпатської області у судовому порядку зобов’язала Карпатський біосферний заповідник укласти охоронний договір на пам’ятку археології національного значення – печерну стоянку доби палеоліту.

????У 2023 році Закарпатський окружний адміністративний суд задовольнив позов прокуратури та визнав протиправною бездіяльність заповідника, адже такий документ не було укладено самостійно.

⚖️ Наразі рішення суду реально виконано.

???? Карпатський біосферний заповідник, на території якого знаходиться археологічна пам’ятка, фактично уклав охоронний договір із Департаментом культури Закарпатської обласної військової адміністрації.

????Варто підкреслити, що укладення такого договору надає можливості для запобігання її руйнуванню і знищенню, а також сприятиме збереженню як унікального джерела історії.

????Відомо, що стоянку, розташовану на схилі гори в с. Велика Уголька Тячівського району Закарпатської області, виявили у 1972 році. Історики вказують, що виникла вона 1,5 млн – 10 тис років до нашої ери, і була першою на Закарпатті печерною стоянкою людей кам’яного віку. Наразі з її допомогою можна вивчати, як жило населення регіону у часи палеоліту.

????Прокурори продовжують працювати задля захисту інтересів держави у сфері дотримання законодавства України з питань охорони культурної спадщини.

Back to top button