Світ

Заробіток на кризах. Розквіт ІндіїСюжет


Західні лідери надають небувало теплий прийом прем’єр-міністру Індії Нарендре Моді, а Росія пропонує Нью-Делі енергоносії за небачено низькими цінами.

Для кого 2023 точно був вдалим, так це для Індії. З цією країною хочуть дружити буквально все: Індія одночасно полягає і в пакті про безпеку в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні (AUKUS) під егідою США, і в БРІКС, де панують Китай та РФ. Також їй минулого року вдалося вперше здійснити успішну місію місячну. Міжнародні корпорації переносять до Індії заводи з Китаю у спробах застрахуватися від ризиків та диверсифікувати ланцюжки поставок, а інвестори стрімко скуповують акції індійських компаній. Складається враження, що поки весь світ свариться між собою, Індія процвітає.

 

Економічні показники

 

Згідно з останніми прогнозами Центрального банку Індії, внутрішній валовий продукт (ВВП) країни має зрости на 7% другий рік поспіль. За оцінками Міжнародного валютного фонду (МВФ), Індія протягом кількох наступних років може стати однією з найбільш зростаючих економік світу.

 

Індекс MSCI India, який включає близько 85% публічних компаній, акції яких торгуються в країні, виріс цього року на рекордні 12%. Цьому сприяли акції банків та автовиробників, а також втеча інвесторів з Китаю через уповільнення економіки, кризу нерухомості та геополітичну напруженість.

 

Іноземні інвестиційні фонди за рік сумарно набули в індійських публічних компаніях часток на 20 мільярдів доларів — це рекордне значення за останні чотири роки.

 

Бенефіціар криз

 

Індію багато хто вважає одним із головних вигодонабувачів світових потрясінь останніх п’яти років: торговельних воєн між США та Китаєм, пандемії коронавірусу та війни в Україні. Всі ці події змусили компанії у всьому світі переосмислити свої ланцюжки поставок.

 

Так, імпорт із Китаю до США за 2018–2022 роки впав на 10% із поправкою на інфляцію, тоді як американська торгівля з Індією, навпаки, зросла на 44%, або на 23 мільярди доларів, повідомляється у нещодавньому дослідженні фірми Boston Consulting Group ( BCG). Ще сильніше зміни видно у структурі імпорту механічного обладнання: за той самий період США імпортували на 70% більше верстатів з Індії, тоді як із Китаю — на 28% менше.

 

Компанії хочуть перерозподіляти виробничі потужності через збитки, які зазнали від примусових закриттів заводів за часів драконівських заходів нульової толерантності до COVID-19 у Китаї. Індія також залучає підприємців нижчою ставкою на оплату праці, особливо після запровадження адміністрацією Дональда Трампа тарифів на імпорт із КНР.

 

Наприклад, за розрахунками тієї ж BCG, середні витрати на виробництво в Індії, включаючи оплату праці з поправкою на продуктивність, логістику та ціни на енергоносії, на 15% дешевше, ніж у США. Тоді як виробляти в КНР зараз буде дешевше лише на 4%, а для категорій товарів, на які поширюються тарифи, і зовсім на 21% дорожче.

 

З різким підйомом рівня життя в Китаї за останні десятиліття зросли витрати на оплату праці, тоді як в Індії вони істотно не змінювалися. Наприклад, сьогодні мінімальний оклад у КНР відрізняється між 200–400 доларами на місяць залежно від міста та провінції. В Індії ж середній розмір оплати праці, який не потребує спеціальної кваліфікації, варіюється між 100–180 доларами на місяць залежно від штату.

 

Найбільший у світі ретейлер, американський Walmart, за останні п’ять років знизив частку закупівель із Китаю на 20%, перерозподіливши їх до Індії. У 2018 році Walmart імпортував з Індії лише 2% товарів — сьогодні цей показник вищий у 10 разів (20%). Китай поки що залишається найбільшим постачальником компанії, але пропорція продовжить змінюватися. До 2027 року Walmart планує збільшити обсяги річних поставок з Індії більш ніж утричі — до 10 мільярдів доларів, порівняно з трьома мільярдами.

 

Замінити Китай

 

Деякі експерти вважають, що Індія виглядає одним із кандидатів (якщо не єдиним) на те, щоб перехопити звання світової фабрики Китаю.

 

З усіх країн світу лише Індія має порівнянний з КНР потенціал щодо населення та внутрішнього ринку. Цього року населення країни вперше перевищило китайське, збільшившись до 1,425 мільярда людей. Населення КНР досягло піку 1,426 мільярда у 2022 році і почало знижуватися після цього. За прогнозами ООН, через падіння народжуваності населення Китаю може опуститися нижче за показник у мільярд жителів до кінця XXI століття, тоді як в Індії воно, навпаки, продовжить зростати.

 

Apple планує суттєве розширення виробництва в Індії. За даними The Wall Street Journal, вона хоче збирати там до чверті всіх iPhone (близько 50 мільйонів) вже за два-три роки.

 

Протягом останніх 15 років Apple послідовно вибудовувала унікальний ланцюжок поставок у Китаї, що дозволяє виробляти всі її продукти, практично не залишаючи кордонів КНР, що в результаті дало імпульс усьому китайському технологічному сектору.

 

Війна в Україні також допомогла

 

На руку Індії, яка імпортує 80% нафти, що споживається, грають і вигідні угоди на постачання енергоносіїв з Росії, які важко було уявити до початку війни в Україні. Лише за перші п’ять місяців 2023 року РФ в 11 разів збільшила постачання нафти Індії порівняно з аналогічним періодом 2022-го, а частина цього обсягу навіть оплачувалася в індійських рупіях.

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button