Світ

Західні спецслужби виявили секретний підрозділ ГРУ РФ, який «дестабілізує» Європу

Спецслужби західних країн виявили, що за отруєнням Скрипалів та низкою інших дестабілізуючих інцидентів у Європі стоїть російська група агентів з Головного розвідувального управління (ГРУ), інформує 1NEWS з посиланням на Громадське.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на джерела у спецслужбах чотирьох західних країн.

Цю російську групу називають Підрозділ 29155, західні спецслужби вважають, що вони діють вже щонайменше 10 років, хоча виявили їх недавно. На рахунку цих російських «грушників» — кампанія з дестабілізації в Молдові, спроба отруєння бізнесмена-зброяра в Болгарії, спроба перевороту в Чорногорії, спроба отруїти екс-агента розвідки РФ Сергія Скрипаля.

«Я думаю, що ми забули, наскільки безжальними можуть бути росіяни», — сказав Пітер Цвак, колишній офіцер військової розвідки та колишній військовий аташе у посольстві США в Москві.

Крім Європи російські агенти діяли й у США. Так, перед виборами президента у 2016 році два підрозділі ГРУ, відомі як 26165 і 74455, зламали сервери Нацкомітету Демократичної партії та кампанії Гілларі Клінтон.

Західні спецслужби вважають, що деякі операції Підрозділу 29155 настільки секретні, що про них не знають навіть інші співробітники ГРУ.

Видання зазначає, що діяльність цієї групи підкреслює, наскільки активно президент РФ Володимир Путін протистоїть Заходу за допомогою так званої гібридної війни — суміші пропаганди, хакерських атак, дезінформації, а також відкритої військової агресії.

Попри секретність підрозділу, західні спецслужби здивовані його «неохайною поведінкою», бо кожна з вказаних історій швидко набула розголосу, а після невдалої спроби держперевороту у Чорногорії у 2016 році західні спецслужби вперше визначили існування цього підрозділу ГРУ.

Співрозмовники зазначають, що спецслужби ще мають виявити більш успішні операції російських агентів, водночас деякі розвідники вважають, що такі «шумні операції» не непокоять Кремль.

«Такі розвідувальні операції стали частиною психологічної війни. Річ не у тім, що вони сталі агресивнішими, вони хочуть, аби їх відчули. Це частина гри», — заявив колишній очільник розвідки Естонії Еерік-Нійлес Кросс.

Як зазначає видання, з точки зору Кремля, Росія перебуває у стані війни з західним ліберальним устроєм, бо бачить у ньому «екзистенціальну загрозу».

 

 

 

 

Back to top button