Світ

Загроза демократії. Історичні протести в ІзраїліСюжет


В Ізраїлі вже 10 тижнів не вщухають вуличні протести, до акцій підключаються навіть військові. Що не влаштовує демонстрантів?

В Ізраїлі у вихідні вийшли на мітинг 500 тисяч демонстрантів, що, за словами організаторів, стало найбільшим вуличним протестом в історії країни. Ізраїльтяни вже протягом 10 тижнів виступають проти запропонованої урядом реформи судової системи.

Зазначимо, що половина протестувальників, а це близько 240 тисяч осіб, зібралася у Тель-Авіві. У Єрусалимі кілька сотень демонстрантів зібралися перед будинком президента Іцхака Герцога. Вони несли ізраїльські прапори та скандували гасла, зокрема “Ізраїль не буде диктатурою”. Зазначимо, що Герцог, роль якого в країні значною мірою церемоніальна, також закликав прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху відмовитися від закону про перегляд судової системи.

“Загроза демократії”

Демонстранти заявляють, що виходять відстоювати демократію, на яку зазіхнув новий уряд Нетаньяху. Зокрема, запропонована реформа судової системи надає ізраїльському парламенту, Кнесету, дозвіл скасовувати рішення Верховного суду простою більшістю голосів. Зазначимо, що правляча коаліція Нетаньяху, яка якраз і має у своєму розпорядженні більшість у Кнесеті, таким чином зможе завжди обходити вето Верховного суду і приймати або скасовувати будь-які закони.

Реформа також надає право призначати суддів уряду. Наразі цю функцію покладено на комітет, який складається не лише із суддей, а й з юристів та політиків. Такі зміни, як вважають критики Нетаньяху, позбавлять влади та незалежності державних юрисконсультів, а суди – права визнавати недійсними “необґрунтовані” урядові призначення, як це зробив Високий суд у січні, змусивши Нетаньяху звільнити міністра внутрішніх справ та охорони здоров’я Ар’є Дері.

Критики також звинувачують Нетаньяху в тому, що він проштовхує закон, щоб уникнути судового розгляду у справі про корупцію, по якій він зараз проходить. Сам Нетаньяху заперечує це, говорячи, що зміни необхідні після зловживаннь з боку необраних суддів.

“Ми втомилися бути ввічливими… Якщо запропоновані закони будуть ухвалені, Ізраїль більше не буде демократією”, – заявив Шикма Бресслер, лідер ізраїльських протестів

“Єдине, що турбує цей уряд, – це знищення ізраїльської демократії”, – сказав лідер опозиції та колишній прем’єр-міністр Яїр Лапід.

Зазначимо, опитування, проведене минулого місяця для Ізраїльського інституту демократії, показало, що 66% ізраїльтян вважають, що Верховний суд повинен мати право скасовувати закони і приблизно стільки ж (63%) громадян країни підтримують діючу систему призначення суддів.

Армія проти ініціативи Нетаньяху

Питання судової реформи викликало глибокі розбіжності в армії країни. Резервісти, які складають кістяк ізраїльської армії, погрожували відмовитися служити, щоб приєднатися до мітингувальників.

Також минулого тижня десятки резервних пілотів із елітної ескадрильї ізраїльських ВПС на знак протесту відмовилися від навчань. Але пізніше після переговорів зі своїми командирами вони змінили свою позицію.

Зазначимо, що у четвер протестувальники також перекривали дороги і спробували перешкодити Нетаньяху вилетіти до Риму.

Позиція уряду

Уряд поки що твердо стоїть на своїй позиції і не виявляє ознак готовності до діалогу з демонстрантами. Більше того, заплановані реформи вже проходять через парламент.

Ізраїльська влада стверджує, що обмеження судової влади – “воля народу та необхідність для подальшого прогресу в усіх сферах”.

Сам Нетаньяху заявляє, що реформи призначені для того, щоб суди не зловживали своїми повноваженнями і що за них проголосувала ізраїльська громадськість на останніх виборах.

Уряд також продовжує наполягати на тому, що протести на вулицях ізраїльських міст організовані опозицією заради загальної дестабілізації в країні, а реформа використовується лише як привід.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button