Світ

Загострення у Косові. Чутно постріли та сирени

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Фото: telegrafi.com

Загострення у Косові

Ескалація проходить за кілька годин до набуття чинності нового порядку, згідно з яким косовські серби з виданими Сербією номерними знаками на авто повинні переоформити їх на знаки Косова (RKS).

Увечері неділі, 31 липня, у Косівсько-Митровицькому окрузі на кордоні з Сербією чути звуки стрілянини та сирени, косовський спецназ стягнув свої сили, повідомляють косовські та сербські видання.

До мосту через річку Ібер вийшли посилені сили косовського спецназу, натовського KFOR та італійських карабінерів. Тим часом місцеві серби виходять на вулиці, а в мережі з’являються відео зі звуками сирен та автоматних черг.

Північ Косова заселений етнічними сербами, які негативно ставляться до відділення регіону від Сербії. Тому там досі користуються сербською валютою та мають сербське громадянство.

Ескалація проходить за кілька годин до набуття чинності нового порядку, згідно з яким косовські серби з виданими Сербією номерними знаками на авто повинні переоформити їх на знаки Косова (RKS). Крім того, громадянам Сербії на території частково визнаної держави видаватимуть тимчасові документи, які замінять сербські.

Місцеві серби будують барикади, протестуючи проти рішення Пріштіни про перереєстрацію транспортних засобів та ідентифікаційних карток. Будівництво барикад підтверджує заступник начальника поліції Косова у Північному регіоні Бесім Хоті.

“Було блокування дороги в Зубиному Потоці біля Вараг і в Рударі. Начебто були поширені неправдиві новини про те, що муніципалітет буде заблокований спецпідрозділами, що абсолютно не відповідає дійсності”, – заявив він.

У штабі миротворців KFOR заявили, що “відслідковують ситуацію та збирають інформацію”.

Угода 2011 року між Сербією та Косово передбачає тимчасове – терміном на 5 років, використання жителями півночі Косова нейтральних документів та номерних знаків. Незважаючи на те, що перехідний період уже давно завершився, всі спроби змусити сербів косовських перейти на національні документи викликали лише масові протести.

Цього разу Косово має намір досягти свого – з 1 серпня нейтральні документи та автомобільні знаки втрачають чинність.

Сербія бере активну участь у цьому конфлікті, підтримуючи косовських сербів. Президент Сербії Олександер Вучич навіть натякає на можливе військове вирішення конфлікту. За його словами, якщо Пріштіна “наважиться переслідувати сербів, погано поводитися з сербами, вбивати сербів, Сербія переможе”.

Втім, це означає виклик миротворцям KFOR, а відповідно оголошення війни НАТО.


 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button