Світ

З початку війни в Україні у ФРН різко побільшало відмовників

З початку війни в Україні у ФРН різко побільшало відмовників

Фото: IMAGO

Наразі армія Німеччини нараховує 183 тисячі осіб

На тлі повномасштабної війни РФ проти України у 2022 році кількість тих, хто відмовився від військової служби в Бундесвері з міркувань совісті, становила 951 людину. У 2021 році таких було 201.

З Бундесверу (збройних сил Німеччини – ред.) у 2022 році звільнилися майже в п’ять разів більше військових, ніж за попередній рік, повідомляє у п’ятницю, 6 січня, німецька інформаційна агенція dpa з посиланням на Федеральне відомство у справах сім’ї та функцій громадянського суспільства. Так, у 2021 році подали 201 заяву про звільнення, а в рік початку повномасштабної війни Росії проти України – 951.

Оскільки Німеччина скасувала обов’язкову військову службу у 2011 році, ці цифри стосуються солдатів, які вже служать в Бундесвері. Багато рапортів про відмову від служби з міркувань совісті вони обґрунтовували тим, що не очікували війни.

“Солдатам, які в ці неспокійні часи доходять висновку, що вони не хочуть стріляти та вбивати, або калічити інших людей, повинен бути запропонований легкий вихід з армії”, – сказав політичний директор Німецького товариства миру Міхаель Шульце фон Глассер.

Тенденція, болюча для Бундесверу

Хоча в абсолютних цифрах кількість відмовників невелика, ця тенденція болюча для Бундесверу, зазначають ЗМІ, що входять до складу групи Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND). Вони нагадують, що збройні сили ФРН потребують кваліфікованого персоналу і що чисельність їхнього особового складу планується збільшити з нинішніх 183 тисяч до 203 тисяч осіб.

Про те, що Бундесверу необхідно “набирати більше кваліфікованих кадрів й утримувати їх”, а також “і надалі зменшувати частку тих, хто звільняється”, говорила і міністр оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт.

За даними соціологічного опитування, проведеного інститутом Insa після початку війни в Україні, майже половина німців – 47 відсотків – виступають за повернення призову на військову службу, проти висловилися 34 відсотки опитаних, ще 19 відсотків не змогли відповісти або відмовилися відповідати.

ФРН не вдасться виконати вимогу НАТО щодо витрат на оборону

Джерело: Українська служба DW

Новини від Кореспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button