Світ

Євросоюз введе санкції проти Лукашенка

Рада Європейського Союзу сьогодні ухвалила заяву про реакцію ЄС на події в Білорусі, зокрема, вказавши на готовність блоку ввести санкції в тому числі проти білоруського лідера Олександра Лукашенка, “якщо ситуація не покращиться”, передає 1NEWS з посиланням на УНН.

“У своїх висновках Рада ЄС повторює, що президентські вибори 9 серпня (в Білорусі – ред.) не були ні вільними, ні справедливими, і що у Олександра Лукашенка відсутня будь-яка демократична легітимність”, – зазначено у висновках.

Рада ЄС знову заявила про свою повну підтримку суверенітету і незалежності Білорусі і підкреслила “демократичне право білоруського народу обирати свого президента шляхом нових, вільних і справедливих виборів без зовнішнього втручання”. Рада ЄС також рішуче засудила насильство, що застосовується білоруською владою проти мирних демонстрантів, і закликала звільнити всіх довільно затриманих осіб, включаючи політичних в’язнів.

“На цьому тлі в висновках нагадуються обмежувальні заходи, застосовані до 40 осіб, відповідальних за обманний характер президентських виборів і насильницьке придушення мирних протестів, і вказується на готовність ЄС схвалити подальші обмежувальні заходи проти організацій і високопоставлених посадових осіб, в тому числі Олександра Лукашенка, якщо ситуація не покращиться”, – сказано в рішенні країн ЄС.

ЄС, як зазначено, також “скоротить двостороннє співробітництво з білоруською владою на центральному рівні, збільшить підтримку білоруського народу і громадянського суспільства і відповідно змінить свою двосторонню фінансову допомогу”. Відповідно до цього, ЄС негайно надав додаткові фінансові ресурси жертвам насильства, організаціям громадянського суспільства та незалежних ЗМІ, зазначено в повідомленні.

У висновках підкреслюється, що ЄС готовий істотно активізувати свою політичну участь, галузеве співробітництво та фінансову допомогу Білорусі за умови, що “її влада поважає принципи демократії, верховенства закону і прав людини, припиняючи репресії і зловживання, просуваючи серйозний, такий, що заслуговує на довіру, і інклюзивний політичний процес, що приводить до вільних і справедливих виборів під наглядом БДІПЛ/ОБСЄ та забезпечує гарантії поваги прав людини”.

“Нарешті, ЄС закликає білоруську владу до участі в інклюзивну національному діалозі і готовий підтримати мирний демократичний перехід за допомогою різних інструментів, включаючи всеосяжний план економічної підтримки демократичної Білорусі”, – сказано в повідомленні.

 

 

 

Back to top button