Світ

Європу у 2019 році очікує декілька викликів

Головним із яких буде подальша доля Євросоюзу та здатність його членів взяти цю долю до власних рук

У році, що розпочався, Європа постане перед багатьма викликами та питаннями, головним із яких буде подальша доля Євросоюзу та здатність його членів взяти цю долю до власних рук.

Про це під час першого повноформатного брифінгу для преси у 2019 році заявив офіційний речник Єврокомісії Маргаритіс Шинас, повідомляє 1NEWS.

«Для Європи 2019-й буде важливим роком. Для нас цей рік буде позначений трьома словами — досягнення мети, доля та демократія. …Це рік, коли Європа має взяти власну долю у власні руки. Як Президент Юнкер закликав під час нещодавньої промови про стан Євросоюзу, 19 травня у Сібіу в Румунії 27 лідерів зустрінуться для дуже особливого саміту, який має прокласти шлях до сильнішої, більш об’єднаної та більш демократичної Європи», — зауважив представник Єврокомісії.

Розкриваючи решту пріоритетів, він зазначив, що досягнення результату залишатиметься головною метою зусиль Єврокомісії та її Президента до останніх днів перебування в офісі.

«Все, що ми пропонували як пріоритети нашої діяльності, зараз знаходиться на столі. Водночас близько 240 пропозицій все ще мають бути ухвалені, і в нас залишається майже рівно 300 днів, щоб це зробити. Ми будемо напружено працювати, щоб створити умови для прийняття якомога більшої кількості цих пропозицій, щоб ми змогли почати привносити позитивні зміни у життя людей», — зауважив Маргаритіс Шинас.

За словами речника, третє слово — демократія, — відображує важливі європейські вибори, які відбудуться в країнах Євросоюзу лише за два тижні після доленосного саміту ЄС у румунському Сібіу.

«Демократія та вибори привносять життя у наш Союз. Це буде нагода для наших людей висловитися, якого роду Союз вони хотіли б мати. Для всіх партій з усього політичного спектра це буде нагода запропонувати ідеї для майбутнього. Ми всі маємо скористатися цією нагодою», — наголосив речник Єврокомісії.

Як повідомлялося, у своїй промові «Стан Європейського Союзу 2018: час європейського суверенітету», яку Президент Єврокомісії оголосив у Страсбурзі перед Європарламентом 12 вересня 2018 року, він виклав власне бачення майбутнього ЄС, і, зокрема, наголосив, що в умовах зростаючої нестабільності у світі, Європа повинна стати більш суверенною, щоб залишатися впливовим гравцем у глобальній політиці.

«Сучасна геополітична ситуація робить сьогоднішній день часом Європи. Час європейського суверенітету настав. Європі належить взяти свою долю у власні руки. Віра в те, що «лише разом ми зможемо подолати усі труднощі» і є суттю того, що означає бути частиною Європейського Союзу. Відмова від частини суверенітету — там і тоді, де це потрібно — робить кожну з наших держав-членів сильнішою», — заявив тоді Жан-Клод Юнкер.

Джерело: Укрінформ

Back to top button