Світ

Європарламент ухвалив резолюцію щодо Угорщини

Європарламент ухвалив резолюцію щодо Угорщини

Фото: Сайт Європарламенту

Угорщину можуть позбавити права голосу в Раді ЄС

Угорщина демонструє повну неповагу та порушення стратегічних інтересів ЄС, йдеться у резолюції.

Європарламент ухвалив резолюцію із закликом до Європейської Ради та держав-членів ЄС перевірити можливе порушення Угорщиною цінностей блоку. Про це повідомляється на сайті Європарламенту у четвер, 18 січня.

Відповідний документ підтримали 345 депутатів, 104 проголосували проти і ще 29 утрималися.

Депутати Європарламенту висловили глибоке занепокоєння подальшою ерозією демократії, верховенства права та фундаментальних прав в Угорщині, зокрема, через нещодавно ухвалений так званий пакет “захисту національного суверенітету”, який порівнюють з сумнозвісним російським “законом про іноземних агентів”.

Євродепутати також засудили дії прем’єр-міністра Віктора Орбана, який у грудні минулого року заблокував важливе рішення про перегляд довгострокового бюджету ЄС, включаючи пакет допомоги Україні, “з повною неповагою та порушенням стратегічних інтересів ЄС і принципу щирої співпраці”. ЄС не повинен піддаватися на цей шантаж, підкреслюють вони.

Європарламент закликав Європейську раду визначити, чи вчинила Угорщина “серйозні та постійні порушення цінностей ЄС” відповідно до більш прямої процедури, передбаченої статтею 7(2) Договору про ЄС.

У резолюції висловлюється жаль з приводу рішення Єврокомісії розблокувати до 10,2 млрд євро раніше заморожених коштів, незважаючи на те, що Угорщина не виконала необхідних реформ для забезпечення незалежності судової системи.

Крім того, депутати Європарламенту засудили системну дискримінаційну практику угорського уряду щодо академічних кіл, журналістів, політичних партій та громадянського суспільства при розподілі коштів.

Європарламент також ставить під сумнів, чи зможе угорський уряд виконувати свої обов’язки в рамках голосування в Раді Євросоюзу у другій половині 2024 року, попереджаючи, що якщо посада президента Європейської ради буде вакантною, ці обов’язки ляжуть на прем’єр-міністра Угорщини.

“Євродепутати просять Раду знайти належні рішення для пом’якшення цих ризиків і закликають до реформування процесу прийняття рішень в Раді, щоб покласти край зловживанню правом вето і шантажу”, – заявили в  Європарламенті.

Як відомо, резолюції Європарламенту не мають обов’язкового характеру.

Раніше Кореспондент.net писав, що Угорщина може залишитись без голосу у Євросоюзі та можливості розмороження коштів. Першим кроком до цього стане прийняття резолюції Європарламенту.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button