Світ

Європарламент судитиметься з ЄК через 10 млрд євро для Орбана – ЗМІ

Європарламент судитиметься з ЄК через 10 млрд євро для Орбана - ЗМІ

Фото: AFP

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан

Члени ЄК та самі чиновники Єврокомісії розкритикували таку поступку у відповідь на шантаж прем’єра Угорщини.

Європейський парламент подасть до суду на Єврокомісію через виплату Угорщини 10,2 млрд євро. Такий історичний крок має дати чіткий сигнал главі ЄК Урсулі фон дер Ляйєн, що не можна йти на угоди з угорським прем’єром Віктором Орбаном, порушуючи закон, повідомляє Politico у вівторок, 12 березня.

Мова про те, що Урсула фон дер Ляєн у грудні 2023 року розблокувала кошти ЄС для Будапешта, які були заморожені через проблеми з корупцією та верховенством закону. Це відбулось напередодні вирішального саміту, на якому прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожував підірвати спільну позицію ЄС щодо України.

Виплату у грудні минулого року широко розкритикували члени Європарламенту, а також самі чиновники Єврокомісії. Такий крок вони сприйняли як ознаку того, що Брюссель піддався шантажу Орбана.

Комітет Європарламенту з правових питань зустрівся увечері 11 березня за зачиненими дверима, щоб ухвалити рішення подати до суду на виконавчу владу ЄС. Підтримка позову всіма партійними лініями надсилає чіткий сигнал Єврокомісії.

Власна політична група Урсули фон дер Ляйєн, правоцентристська Європейська народна партія, підтримує це рішення, а її лідер Манфред Вебер наголосили на важливості захисту верховенства закону напередодні червневих виборів до ЄС.

Цей крок комітету задуманий як “знак президенту Єврокомісії, що верховенство закону не можна обмінювати на угоди з Орбаном”, сказав депутат Європарламенту Даніель Фройнд.

Нині не існує прецедентного права щодо того, яку свободу дій має Єврокомісія при ухваленні рішення про заморожування коштів відповідно до загальних положень.

Лідери політичних груп зустрінуться, щоб дати голові Європарламенту Роберті Метсолі остаточне зелене світло на подання позову на Єврокомісію до суду до останнього терміну, призначеного на 25 березня. 

Як ми вже писали, 8 березня прем’єр Угорщини провів зустріч з експрезидентом США в американському штаті Флорида. Трамп під час зустрічі похвалив Орбана як “фантастичного лідера”, а Орбан заявив, що Угорщині “потрібен мир”, і “його ім’я” – Трамп.

Орбана і Фіцо освистали в Празі

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button