Світ

ЄС виділить мільярдну допомогу Україні

ЄС виділить мільярдну допомогу Україні

Фото: Unsplash

ЄС створює Український Фонд допомоги

Посли Європейського Союзу погодили виділення п’яти млрд євро на зброю для української армії.

Міністри закордонних справ країн-членів Європейського Союзу мають намір оголосити про створення Українського фонду допомоги з бюджетом до 5 мільярдів євро. Про це в п’ятницю, 15 березня, з посиланням на високопоставленного європейського чиновника у Брюсселі пише Інтерфакс – Україна.

За його словами, про створення такого фонду оголосять вже у понеділок. 

“Домовленості про Український фонд у межах чинного механізму Європейського фонду миру на суму у п’ять млрд євро вже готові. Крім того, є можливості для подальшого збільшення капіталу, якщо в цьому буде потреба”, – повідомив він.

Він зазначив, що гроші виділяються на конкретні цілі. 

“Перше – це продовження роботи військової допоміжної місії ЄС, друге – це продовження відшкодування витрат за постачання з власних запасів та односторонні закупівлі військового обладнання, яке доступне на ринку, і третє, найголовніше – це постачання спільно закупленого у європейської плюс норвезької оборонної промисловості військового обладнання”, – вказав він.

Співрозмовник уточнив, що з виділених коштів 0,5 млрд євро піде на військову допоміжну місію, 1 млрд євро – на спільні закупівлі в європейського військово-промислового комплексу та Норвегії і 3,5 млрд закриють інші постачання.

За його словами, такий крок свідчить про тривалу підтримку Заходом України і її боротьбі з окупантами. 

“Це сигнал Росії про те, що в Європі немає жодної втоми від війни, і ми продовжуємо підтримувати Україну і, певною мірою, це сигнал Вашингтону”, – додав він.

Нагадаємо, 9 листопада Верховна Рада ухвалила держбюджет на 2024 рік з дохідною частиною в 1,768 трлн гривень та видатками на рівні 3,35 трлн гривень. Практично 50% видатків – на оборону та безпеку України. Так, на потреби Міноборони передбачено понад 1 трлн 164 млрд гривень.

Також повідомлялося, що у 2024 році додаткові фінансові витрати на мобілізацію та доозброєння можуть скласти 700 млрд гривень.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button