Світ

ЄС почне спільні закупівлі газу навесні 2023 року – ЄК

ЄС почне спільні закупівлі газу навесні 2023 року – ЄК

Фото: Оператор ГТС Украины

Єврокомісія анонсувала початок спільних закупівель країнами Євросоюзу у найближчі місяці.

 

Євросоюз має намір почати спільні закупівлі газу вже навесні цього року. Про це повідомив у понеділок заступник голови Єврокомісії Марош Шефчович на першому засіданні Енергетичної платформи ЄС.

 

“ЄС запустить спільні закупівлі газу задовго до літа”, – запевнив він.

 

Європейський чиновник додав, що Єврокомісія має намір на початку весни опублікувати загальні потреби ЄС у газу на цей рік.

 

Шефчович звернувся до країн Євросоюзу із закликом уточнити із представниками енергетичного сектору свої потреби у газі.

 

Зазначимо, що Енергетичну платформу створено для підготовки спільних закупівель країнами ЄС скрапленого природного газу з метою припинення конкуренції між державами Євросоюзу і зниження цін на нього.

 

Ідея спільних закупівель газу країнами ЄС просувається Єврокомісією з різною інтенсивністю вже впродовж більш як 10 років, але у реальну площину розв’язання цього питання перейшло тільки в умовах нинішньої газової кризи і відмови більшості країн ЄС від закупівель російського газу. Єврокомісія наполягає, щоб країни Євросоюзу передали Брюсселю права на укладення контрактів із зовнішніми постачальниками газу. Деклароване завдання – уникнути конкуренції між країнами-членами за аналогією з тим, як Єврокомісія закуповувала для країн ЄС вакцини від коронавірусу.

 

Фактично це означатиме ще один великий трансферт суверенних повноважень європейських держав Єврокомісії. Поки що йдеться про пробний режим закупівель – спільні контракти на першому етапі мають покривати не більше 15% потреб країн ЄС у газу.

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button