Світ

ЄС планує озброювати Україну чотири роки – Борель

ЄС планує озброювати Україну чотири роки - Борель

Фото: Arsenii Gerasymenko / Генштаб ЗСУ

Німецька САУ Panzerhaubitze 2000 йде в бій

Мова йде про фінансування потреб української армії у середньостроковій перспективі, зазначив Жозеп Борель.

Україна потребує передбачуваної військової допомоги на найближчі роки. Тому потрібно заснувати спеціальний фонд у 5 млрд євро на рік. Про це сказав високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель на пресконференції в Толедо після неформальної Ради ЄС на рівні міністрів оборони у середу, 30 серпня.

“Я запропонував фонд підтримки України на період 2024-2027 років. Його мета в тому, щоб забезпечити надійність нашої військової допомоги. Цей фонд буде пов’язаний з Європейським фондом миру. Він має стати фундаментальним елементом нашого довгострокового внеску в безпеку України, як про це домовилися європейські лідери в червні”, – заявив він.

Боррель уточнив, що запропонований фонд становитиме 5 млрд євро на рік і “це стеля, а не ціль витрат” у середньостроковій перспективі.

За його словами, міністри оборони країн ЄС зайнялися цим питанням, а завтра його обговорюватимуть міністри закордонних справ.

“Ми розраховуємо дійти згоди якнайшвидше. Я сподіваюся, це станеться до кінця року”, – резюмував Боррель.

Раніше ЗМІ повідомляли, що ЄС створить фонд для підтримки армії України. Ця ініціатива не передбачатиме прямих платежів ЄС за зброю для України, але допоможе країнам покрити власні витрати на закупівлю боєприпасів і техніки для ЗСУ, стверджували джерела.

Це також доповнює пропозицію Євросоюзу виділити Україні 50 млрд євро на невійськову допомогу в період з 2024 по 2027 рік.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button