Світ

ЄС має намір виділити Україні нові кредити

ЄС має намір виділити Україні нові кредити

Фото: GMP

ЄС готується виділити Україні 40 млрд євро нових кредитів

Кошти призначені для підтримки фінансової стабільності України, якій, за даними Києва та МВФ, у 2025 році загрожує фінансовий дефіцит у 38 мільярдів доларів.

Європейський Союз готується виділити Україні до 40 млрд євро нових кредитів до кінця року, незалежно від участі США після того, як план G7 щодо використання заморожених російських активів для допомоги Києву зазнав невдачі. Про це у понеділок, 16 вересня, пише Financial Times

Як повідомили джерела видання, до цього кроку Євросоюз вдався через занепокоєння Брюсселя, що Угорщина перешкодить у забезпеченні необхідних США гарантій для участі в схемі заморожених активів.

“Уряд Віктора Орбана, найбільш проросійського лідера ЄС, хоче відкласти рішення щодо схеми заморожених активів на після президентських виборів у США 5 листопада”, – пишуть журналісти. 

 

Вказується, аби запобігти цьому, Брюссель планує розпочати роботу над будь-якою альтернативою протягом наступних кількох тижнів, оскільки такий крок спиратиметься на повноваження, які закінчуються наприкінці року. Кошти будуть призначені для підтримки фінансової стабільності України, яка, за даними Києва та МВФ, стикається з дефіцитом фінансування у розмірі 38 млрд доларів у 2025 році.

Згідно з проектом законодавчої пропозиції, з яким ознайомилося FT, ЄС виділить Україні “невизначену кількість мільярдів доларів кредитів” до кінця 2024 року. 

“Такий крок, що розширює існуючу програму допомоги, потребуватиме підтримки більшості, а не одностайності, що усуне право вето Будапешта. Остаточна сума може становити від 20 до 40 мільярдів євро і буде встановлена Європейською комісією після консультацій з країнами-членами, повідомили чиновники”, – йдеться у матеріалі. 

Хоча початкова схема підтримки за участю США залишається планом “А” для Єврокомісії, чиновники стверджують, що їм потрібна альтернатива, якщо Будапешт збереже своє право вето до виборів у США.

$50 млрд для України: ЗМІ дізналися про умову США

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

four × 3 =

Back to top button