Світ

ЄК готує альтернативний пакет допомоги Україні

ЄК готує альтернативний пакет допомоги Україні

Фото: European Parliament

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн

Президентка Європейської комісії назвала основним пріоритетом погодження усіма 27 країнами-членами Європейського союзу рішення про створення Українського фонду.

Європейська комісія готує альтернативний пакет допомоги Україні на випадок, якщо в ході саміту 1 лютого країнам Євросоюзу не вдасться затвердити чотирирічну програму підтримки для неї на 50 млрд євро. Про це у п’ятницю, 5 січня, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на конференції за участю прем’єр-міністра Бельгії Александера де Кроо.

“Головний пріоритет – це досягти згоди всіх 27 країн ЄС, але ми вже працюємо над операційними рішеннями, які можуть бути використані в іншому випадку. Ми перед Різдвом 25 грудня перерахували Україні 1,5 млрд євро, останній транш нашої програми в розмірі 18 млрд євро на 2023 рік. Таким чином у Києва є кошти на початок цього року”, – сказала глава ЄК.

Разом з тим Брюсель має “невеликий резерв часу… щоб досягти результату” у погодженні лідерами ЄС створення Українського фонду, додала президент Єврокомісії.

Розкривати деталі альтернативного пакету допомоги вона не стала. 

У свою чергу, бельгійський прем’єр висловив надію на те, що програму на 50 млрд євро допомоги вдасться узгодити без проблем.

Як відомо, прем’єр Віктор Орбан погрожує заблокувати всю допомогу Євросоюзу для України, а також подальший рух нашої країни до блоку, якщо лідери ЄС не погодяться переглянути всю свою стратегію підтримки Києва. 

Пізніше Орбан заявив, що Угорщина погодиться не накладати вето на пропозицію Євросоюзу щодо виділення фінансування для України в розмірі €50 мільярдів, але Брюссель має розморозити призначені для Угорщини €30 мільярдів.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp



ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button