Світ

ISW розповів про можливі інтриги Пригожина і Кадирова проти міноборони РФ

ISW розповів про можливі інтриги Пригожина і Кадирова проти міноборони РФ

Пригожин та Кадиров

Обидва ватажки бойовиків планують звинуватити військове командування у будь-яких невдачах РФ в районі Бахмута.

Засновник ПВК Вагнер Євген Пригожин і глава Чечні Рамзан Кадиров, ймовірно, мають на меті представити Міноборони Росії та регулярні російські війська як неефективні та встановити умови, щоб звинуватити Міноборони у будь-яких невдачах Росії в районі Бахмута. Про це йдеться у звіті американського інституту вивчення війни (ISW) за суботу, 7 травня.

Зазначається, що рішення Пригожина передати відповідальність за Бахмут силам свого колеги-силовика навмисно виключає звичайні російські повітряно-десантні війська (ВДВ), які вже діють на північному та південному флангах Вагнера навколо Бахмута, оформлюючи битву за Бахмут суто як вагнерівську – а тепер і кадирівську.

На думку аналітиків, це рішення відображає постійну недовіру Пригожина до російського військового командування, позиціювання себе як незалежного від російського військового істеблішменту. Також воно дозволить йому зберегти обличчя, якщо війська Вагнера не зможуть захопити Бахмут і уникнути повторення захоплення Соледару, де російське МО приписало собі заслугу за те, що Пригожин заявляв про успіх “вагнерівців”.

Кадиров, у свою чергу, міг отримати позитивний репутаційний ефект від участі в такій гучній операції за підтримки особистої слави Пригожина. Нещодавно Кадиров зустрівся з кількома високопоставленими російськими чиновниками в Росії, ймовірно, щоб покращити власну репутацію в російських політичних колах.

Перехід від військ Ахмата також може створити умови для звинувачення Міноборони Росії в майбутніх невдачах – якщо війська зазнають подібних труднощів, як і Вагнера, і не зможуть повністю захопити Бахмут.

Пригожин і Кадиров також можуть звинуватити Міноборони у нездатності належним чином підтримувати їхні зусилля. З іншого боку, якщо російське МО завадить силам Ахмата замінити “вагнерівців” (оскільки незрозуміло, чи зможуть Пригожин і Кадиров здійснити цей маневр без будь-якої підтримки російського МО, як вони стверджують), два силовики та їхні союзники, ймовірно, розмахуватимуть гіпотетично, що якби тільки Міноборони Росії підтримало маневр, чеченські сили швидко захопили б Бахмут.

Нагадаємо, напередодні засновник російської ПВК Вагнер Євген Пригожин заявив про вихід “вагнерівців” з Бахмута. Після цього голова Чечні Рамзан Кадиров заявив про готовність замінити “вагнерівців” на своїх бійців.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button