Світ

Вирок чемпіонці. Росія готує обмін із СШАСюжет

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Осужденная баскетболистка Грайнер

США можуть обміняти баскетболістку Бріттні Грайнер та екс-морпіха Пола Уїлана на засудженого у Штатах росіянина Віктора Бута.

 

У Росії на 9 років колонії засудили Бріттні Грайнер – олімпійську чемпіонку, баскетболістку збірної США. Американку затримали в лютому в аеропорту Шереметьєво, виявивши в її сумці масло для вейпу. Тепер Грайнера можуть обміняти. Коли відносини РФ і США загострилися через російську агресію проти України, тільки доля Грайнер змусила держсекретаря США Ентоні Блінкена провести переговори з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим.

 

Справа Грайнер

 

Грайнер – дворазова олімпійська чемпіонка, дворазова чемпіонка світу, а також чемпіонка жіночої HБА. У США вона грала за команду Фінікс Меркурі, а між сезонами їздила грати у російській прем’єр-лізі за єкатеринбурзький клуб УГМК.

 

У лютому цього року Грайнера затримали в московському аеропорту Шереметьєво, коли при огляді знайшли в її сумці гашишне масло для вейпу. Проти спортсменки порушили справу про зберігання та контрабанду наркотичних засобів у значному розмірі.

 

Процес над баскетболісткою розпочався у Хімкінському суді 1 липня. Адвокат Грайнер у суді заявляла, що спортсменка вживала марихуану не в рекреаційних, а в медичних цілях, і наголошувала, що вона мала рецепт на медичну марихуану, яка легальна в багатьох штатах США.

 

У суді також виступав викликаний захистом експерт-нарколог, який розповів, що медична марихуана широко використовується серед елітних спортсменів як знеболюючий.

 

Сама Грайнер розповідала, що не збиралася порушувати російське законодавство, а картриджі з гашишною олією поклала в сумку випадково, бо поспішала та нервувала при зборах.

 

Олію канабісу, за словами Грайнер, їй прописав лікар від болю та запалень, оскільки за свою кар’єру вона отримала багато травм, у тому числі хребта, коліна та кісточки.

 

Також спортсменка наголошувала, що не вживала марихуану під час ігрового сезону, оскільки це могло б спричинити дискваліфікацію як для неї, так і для всієї команди.

 

Обмін

 

Минулого тижня у Вашингтоні заявили, що зробили Москві “суттєву пропозицію” про обмін Грайнер та засудженого в Росії екс-морпіка Пола Уїлана, але не уточнили, на кого саме.

 

За даними ЗМІ, адміністрація президента Джо Байдена виступила з пропозицією обміняти Уїлана та Грайнера на росіянина Віктора Бута, засудженого в США до 25 років у справі про торгівлю зброєю.

 

У російському МЗС підтверджували, що переговори щодо обміну ув’язненими між Росією та США ведуться, але конкретного рішення щодо обміну Бута на Грайнер та Уїлана поки немає.

 

Колишнього морського піхотинця США Вілана було засуджено до 16 років колонії за звинуваченням у шпигунстві влітку 2020 року. Вілан провину не визнав і називав процес політичним.

 

Колишнього радянського військового Віктора Бута засудили до США у 2011 році. Його засудили до 25 років в’язниці за звинуваченням у торгівлі зброєю.

 

У квітні 2022 року між Росією та США відбувся обмін засудженими – російського льотчика Костянтина Ярошенка, засудженого в США до 20 років за звинуваченням у контрабанді наркотиків, обміняли на американця Тревора Ріда, який отримав у Росії дев’ять років колонії за бійку з поліцейськими.

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button