Світ

Вперше за 40 років в Іспанії ультраправі можуть потрапити до парламенту

Ультраправа партія може отримати місце в іспанському парламенті вперше після падіння фашистської диктатури генерала Франко понад 40 років тому, інформує 1NEWS.

Партія Vox, заснована в 2014 році, стверджує, що її підтримка зросла вдесятеро, оскільки вона зайняла жорстку позицію проти нелегальної імміграції та незалежності Каталонії.

Останні опитування дають партії 5,1% підтримки виборців – достатньо, щоби пройти в парламент. Європейські парламентські та муніципальні вибори відбудуться у травні наступного року. Чергові парламентські вибори в Іспанії заплановані на 2020 рік.

Vox виступає за виселення мігрантів та укріплення Сеути та Мелільї, іспанських анклавів на північному узбережжі Африки. Глава партії 42-річний Сантьяго Абаскаль стверджує, що жорстка позиція партії збільшить підтримку виборців.

Іспанія замінила Італію та Грецію і стала найпопулярнішою точкою приїзду для мігрантів, а опитування минулого місяця виявило, що 15,6% людей заявили, що імміграція є їхньою основною політичною проблемою – з 3,5% у червні.

“ЗМІ називають нас ультраправими, але ситуація складніша. Vox – це вечірка, яка йде не за планом. Вона ліберальна, консервативна, традиційна”, – сказав Абаскаль.

Лідери Vox зустрічалися зі Стівом Бенноном, колишнім радником президента Дональда Трампа, який намагається сприяти підйому популістських партій у Європі. Vox також має зв’язки з лідеркою французьких ультраправих Марін Ле Пен та націоналістичною партією Fidesz в Угорщині, яку очолює Віктор Орбан.

В Іспанії Абаскаль став дуже суперечливою фігурою: деякі публічно називали його расистом, а інші говорили, що тільки він може “врятувати” країну. Він завуальовано виступав на захист диктатора Франко, кажучи, що той не був “ні Гітлером, ні Сталіним”.

 

 

 

 

 

 

Back to top button